Skip to content

Lämna tillbaka min röst!

Emma Opassande levererar några tankar om att kasta bort sin röst. Klart läsvärt, och knuffar mig dessutom ytterligare en bit åt det håll jag är på väg.

Jag är en av de där som har hävdat att man i princip kastar bort sin röst genom att rösta på ett parti som ändå inte kommer att ta plats i riksdagen. Under fyra år kommer det då inte att finnas någon som försvarar mina åsikter. Men det är det ju ingen som gör nu heller.

Jag har också varit av åsikten att ett enfrågeparti är alltför smalt. Man kan uppvisa väl genomtänkta argument i en enskild fråga, men var står man i skattefrågor, energifrågor och den vårdskolaomsorg som alla etablerade partier alltid rabblar? Nu undrar jag istället: Spelar det någon roll? Vi har sju riksdagspartier som ägnar sig åt att höja och sänka skatter med en tiondels procent hit och en tiondel dit, som finjusterar fördelningspolitiken åt än det ena och än det andra hållet. Men vad gör det för skillnad i det stora hela? Det blir en hundring mer eller mindre i plånboken för de flesta av oss. En hundring som kompenseras av en höjd eller sänkt avgift på något annat.

I förra valet la jag min röst på centern i tron att jag röstade på ett liberalt alternativ. När nu centern inte bara visat utan också gått ut med att man är ett ryggradslöst parti som inte klarar av att stå, och slåss, för sin åsikt är det uppenbart att jag kastade bort min röst.

Nästa gång lägger jag den på Piratpartiet istället. Jag skiter i om Piratpartiet tar plats i riksdagen. Hellre lägger jag min röst på ett parti som inte tar en riksdagsplats än ett parti som använder sin plats, och min röst, till att göra något annat än de sagt att de ska göra.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPolitik

34 Comments

 1. Göran Johansson Göran Johansson

  I praktiken har en enskild röst aldrig någon betydelse, det är alltså meninglöst att rösta om du som individ vill påverka valresultatet.

 2. Givetvis, men vad är alternativet?

 3. Jag röstade på Piratpartiet i det senaste valet. Jag tycker verkligen inte att det var någon bortkastad röst, snarare tvärtom. Visserligen nådde inte partiet riksdagen, men att 0,6% av svenska folkets röster lades på ett parti som de flesta förstod skulle hamna utanför riksdagsspärren – det inger ett stort hopp inför framtiden. Jag kommer inte att tveka vid nästa val, utan jag kommer att fortsätta rösta på det jag tror på och känner är rätt. Det är värt det, hur obetydlig den enskilda rösten än kan kännas.

  Andreas’s last blog post..Heading home…

 4. drf drf

  Även min röst kommer att hamna hos vårt kära piratparti, no doubt about it.

  drf’s last blog post..202100-5521

 5. Så länge man utnyttjar sina demokratiska rättigheter så har man rätt att gnälla hur mycket man vill. Hur man väljer att välja har ingen annan med att göra.
  Däremot tror jag inte på enfrågepartier. Det visar sig att enfrågan inte är tillräcklig i att ena hela gruppen. Om allt man har är sjukvård så är risken att man trillar ihop om någon föräldras i den dynamiken rätt överväldigande. Samma fenomen ser man ofta i intresseföreningar vid en eller annan tidspunkt.

  Jessika’s last blog post..Helt sjukt*

 6. Jag har haft samma invändningar mot enfrågepartier som du, och har i viss mån fortfarande. Men om alla etablerade ”breda” partier är överens om att rövknulla sin befolkning, och det enda parti som tycker något annat är enfrågepartiet Rövknulla Inte befolkningen-Partiet (RIP) – vilka ska man rösta på då?

 7. *trött-fniss-för-klockan-är-ju-för-fan-snart-fyra*

  Om du vill bli partiledare i RIP så är jag med. Jag kan bli din/er första medlem.

  West’s last blog post..Stig på, Henrik Pontén

 8. Det är skönt att se att det inte bara är jag som går i de här funderingarna. Jag har precis som du tyckt att enfråge-partier har ytterst lite att göra i den breda politikens värld. Å andra sidan sitter miljöpartiet i riksdagen idag, och de var om något ett enfrågeparti när de startade.

  Jag är helt inne på din linje att rösta pirat vid nästa val om inget görs åt det här äckliga lismandet för privata intressen och glidningen mot ett kontrollsamhälle utan dess like. Om inte annat kan du sätta upp mig på riksdagsvals-listan för RIP-partiet.

  Den tredje april är det dags för riksdagsutfrågning i fildelningsfrågan. 8.30 börjar det. Jag föreslår att alla går dit och visar sitt missnöje.

  buddy jesus’s last blog post..Anonymiseringsnätverket Freenet

 9. Sven Svensson Sven Svensson

  Ditt inlägg sammanfattar precis den kommentar som jag inte orkade lämna hos Emma häromdagen (dumma halsfluss).

  Även min Centerröst var grymt bortkastad. Röstar Pirat nästa gång.

 10. Tobbe J Tobbe J

  I sådana fall kommer jag omedelbart att skapa en utbrytarfaktion, ”Aldrig Ska vi Svika”, förkortad RIP-ASS. Bara för sakens skull. :-)

 11. Välkommen! :)

  Vi kan vinna det här, men det behövs att många engagerar sig och gör vad de kan. Politik är alltid långsamt, men det går att påverka.

  Nu är det först EU-valet i juni 2009 som gäller. Där har vi dels fördelen att det inte finns någon blockpolitik, dels att valdeltagandet är lägre, så det behövs färre röster för att få ett mandat. I riksdagsvalet hade vi behövt 225.000 röster för att komma in, men i EU-valet räcker det med runt 100.000.

  I riksdagsvalet 2006 fick vi 35.000 röster, så det var en bit kvar. Men vi fick också runt 35.000 röster i skolvalen. De personerna är röstberättigade i valen 2009 och 2010.

  Om man rent hypotetiskt antar att ingen ändrar sin röst (och att alla pirater går och röstar i EU-valet), skulle vi ha 70.000 röster. Då behöver vi öka med ca 50% till för att få ett mandat i EU-parlamentet.

  Svårt, naturligtvis, men inte alls omöjligt. Och kommer vi väl in i EU har vi en bas att stå på inför riksdagsvalet 2010.

  Partiets hjärta finns i forumet på http://forum.piratpartiet.se/

  Det är där vi diskuterar politik och beslutar vad vi ska göra som parti. Vi har också Sveriges bästa nyhetsbevakning av piratfrågorna där. Man behöver inte vara medlem i partiet (eller ens sympatisera med oss för den delen) för att delta i forumet.

  Så hjärtligt välkommen, som sagt!

  /Christian Engström
  vice ordf Piratpartiet

  Christian Engström (pp)’s last blog post..Sveket mot fildelarna

 12. Christian: Nåja, ni fick ihop fler röster än Linda Rosing iaf. ;)

  Jag tror definitivt att piratpartiet kommer att samla fler röster nästa gång. Läget är annorlunda nu och allt fler börjar få upp ögonen för vad som pågår. Fast jag är av åsikten att ett namnbyte skulle vara av godo. ”Pirat” klingar inte så bra i folkets öron. Integritetspartiet eller liknande skulle nog fungera bättre. Men det är bara min åsikt.

 13. Nils Nils

  När jag röstade vägde jag mellan Centerpartiet och Piratpartiet (och Miljöpartiet). Ångrar idag att Centerpartiet fick min röst. Framöver blir det tveklöst Piratpartiet. Inget snack om den saken.
  Irriterande med Centerpartiet är att de är så skenheliga. Några centerpartister är stolta medlemmar i den s.k. integritetsskyddskommitén. Ändå röstar de gladeligen ja till FRA.

 14. […] så går vi antagligen inte tillbaka dit nästa gång vi ska köpa skor. Men när politiker knullar oss i röven gång på gång (utan att vi bett om det så klart) så fortsätter vi ändå att rösta på dem. […]

 15. Jag själv valde miljöpartiet och det är jag nöjd med;). Däremot anser jag att vi skall ta bort 4%-spärren till Riksdagen. Det innebär då att Sverigedemokrater, Feministiskt initiativ och även Piratpartiet har en möjlighet att bli representerat i Riksdagen. Den nuvarande alliansen är en katastrof då den bara inriktas på att försälja det offentliga systemet. De kan man ha olika åsikter om men att rösta på ett borgerligt parti är som köp 1 och få 3 på köpet. I verkligheten är det (m) och (fp) som sätter den politiska agendan. (c) och (kd) är helt off.
  Jag har skrivit om just mindre partier på en av mina andra bloggar. Läs gärna och stöd förslaget om grundlagsändring som miljöpartiets unga driver!
  http://wadstrom.blogg.se/1205266421_grundlagsndring_.html

  Björn Wadström’s last blog post..Håll i hatten nu blir det åka av

 16. AToTheK AToTheK

  PP kommer få min röst i framtida val. Har blivit Guldmedlem sedan några månader. Hoppas fler följer och att vi kan visa vårt missnöje mot nutidens försök på integritets våldtäkt.

 17. [Comment ID #41261 Will Be Quoted Here]

  Det är väl det ett inlägg som detta kan hjälpa till med, att få fler att rösta på Piratpartiet? Jag förstår hur du menar, men om man säger att ens röst är bortkastad (babysteps) för att man bara har en enda röst så tycker jag att det känns som att hela tanken med demokrati försvinner. Sen kan man självklart ha en diskussion om demokrati i sig, men kanske inte just här.

  Anna’s last blog post..Adjö, och tack för fisken

 18. Aaar…och välkommen! :)

  Om det blir som jag tror och hoppas så är du inte ensam om att ta det steget. En tanke till de av er som läser detta som också beslutat ta steget så kanske ni redan nu kan fundera lite på vilka vallokaler ni bor nära och om ni kan tänka er att hjälpa till med att lägga ut valsedlar vid dessa? Inför förra valet så var det lite småhektiskt att pila mellan 5 stycken 3-4 ggr under dagen. Vet dock att jag inte var ensam om detta men med lite tur så blir det som sagt flera aktiva den här gången!

 19. Så möjligheten att tanka ned vad som helst hur som helst överskuggar allt annat för dig? Trodde du var vettigare än så. Förstår inte att du känner dig lurad av Centern heller, de kallar sig visserligen liberala men de har väl knappast gjort gemensam sak med PP i den frågan?. Inte helt otippat så anser jag inte att ett enfrågeparti är värt min röst. Ett parti som inriktar sig på en sak och skiter i allt annat är inte ett seriöst parti, det är en lobbyorganisation. Jag tycker inte som mitt parti i fildelningsdebatten men jag gör det i de flesta andra. Jag tycker till och med att det är en ganska viktig fråga men är inte beredd att byta parti bara för det.

  Peppe’s last blog post..Melodifestivalen 2008- Finalisterna.

 20. Nu läser du mig som fan läser bibeln. Trodde du var vettigare än så. Det handlar inte om möjligheten att tanka ner saker. Det handlar om rätten att slippa bli övervakad av Storebror. Det handlar om rättssäkerhet. Verkar det vettigt att uppgifter om en misstänkt ska lämnas ut till målsäganden?

 21. Ja jag vet ju var du står i den frågan och visst jag kanske raljerade lite men ändock kan jag inte sluta att förundras över att du är så besviken på Centern.

  Peppe’s last blog post..Melodifestivalen 2008- Finalisterna.

 22. Jag är besviken på hela Alliansen, men eftersom det var Centern som fick min röst är det också de som får min kritik. :)

 23. […] Först vill jag betona att jag givetvis förstår att representativ demokrati handlar om kompromisser, och jag förstår också att bara för att jag har röstat på ett parti så kommer de inte nödvändigtvis att agera som jag vill alla gånger. Det är något man måste acceptera. Det är rent av en förutsättning; om regeringen agerade enligt mina önskemål hela tiden skulle jag ha jättemycket pengar på mitt bankkonto och en egen fil på landets vägar där jag och bara jag får köra. Hur fort jag vill. Men; när det gäller den personliga integriteten, övervakningsivern med mera så anser jag att det är så viktiga frågor att om man inte är beredd att stå upp för sin övertygelse där, så är man antagligen aldrig beredd att göra det. Centern menar att de lägger sig för att inte störa samarbetet, och då undrar jag: I vilken fråga kommer de att göra sin röst hörd istället? Antagligen i en fråga som jag skiter högaktningsfullt i, och då är inte Centern mitt parti. […]

 24. butcher bird butcher bird

  Jag har bestämt mig redan nu, det blir svart, det blir pirat. Alliansen lurar mig inte en gång till, jävla bodström-wannabees. De är lika tekniska som min halvmorsa, och det säger en del.

 25. Moshpit Moshpit

  Med tanke på att du röstade på centern – och således i förlängningen även bidragit till att den s.k ”alliansen” just nu fistar folk i röven i utbyte mot kaffepengar – tycker jag kanske att du borde inse dina avsevärda begränsningar vad gäller politisk analys…

 26. [Comment ID #41418 Will Be Quoted Here]

  Till skillnad mot den tidigare regeringen som fistade oss gratis? ;)

 27. Makt korrumperar. Alltid.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: