Skip to content

Regimen är stor och god

Redan innan Lex Orwell tvingades igenom en kväll i juni fanns kritiken mot FRA:s verksamhet. Rick Falkvinge presenterade en inspelning av FRA:s förre direktör Anders Wik där denne förklarar hur FRA:s verksamhet skulle bli laglig, och därmed indirekt också erkände att man brutit mot lagen och dessutom varit väl medvetna om det. När Computer Sweden publicerade uppgifterna gav man Anders Wik möjlighet att kommentera. Han avböjde, men säger sig inte ha någon anledning att ifrågasätta inspelningens äkthet. Trots detta, och trots den protestvåg som blåste upp dagarna innan votering när även gammelmedia hakade på, valde regimen att köra vidare. En dyster kväll i svensk historia pressades lagen igenom samtidigt som svenska folket följde sitt landslag i fotbolls-EM på tv.

Men kritiken tystnade inte, och nya avslöjanden gjordes om FRA:s förehavanden. En namnlista med 103 namn på svenska medborgare som påstods ha avlyssnats av FRA publicerades. Andra dokument som antydde att FRA redan lyssnade i kabel dök upp. Men regimen körde på. Lagen ska icke rivas upp.

Bara den senaste veckan har det först kommit uppgifter om att FRA spanar på svenska medborgare genom att låta underrättelsetjänster i de baltiska staterna avlyssna oss och därefter överföra rådata till FRA, och därefter nya uppgifter om att FRA redan idag spanar i kabel. FRA skiter högaktningsfullt i både Europakonventionen och kabelspaningsförbud. FRA anser sig uppenbarligen stå över lagen. Men regimen ämnar köra vidare.

Nu skulle man lätt kunna dra slutsatsen att regimen är korkad och illvillig. Men det är inte sant. Först nu har det gått upp för mig att regimen hela tiden har haft rätt när den hävdar att vi inte har förstått; jag har förstått nu.

Det är naturligtvis så att FRA knappast har brutit mot lagen utan olika regeringars uttalade eller outtalade medgivande. Självklart finns det en rad politiker som vetat om detta. De flesta av dessa socialdemokrater, eftersom vi haft ett nästan oavbrutet socialdemokratiskt styre i Sverige sedan efterkrigstiden. Nå, så kom då regeringen Reinfelt till makten. En lång rad unga och färska politiker tog plats vid makten och upptäckte snart vilket maktmissbruk FRA ägnat sig åt. De frihetsälskande liberalerna blev förstås djupt oroade över detta och satte sig ner för att fundera ut vad man kunde göra åt saken. Att bara avslöja oskicket kunde man inte göra; eftersom FRA redan avlyssnat svenskar under en lång tid skulle de mycket väl också sitta på smaskiga uppgifter om sina nya herrar, något man inte vågade riskera.

Men så en dag när försvarsministern fick hjälp av en vaktmästare att öppna en låst skrivbordslåda till vilken den förra försvarsministern ”glömt” att lämna en nyckel, fann han ett socialdemokratiskt förslag om en utökad signalspaningslag, och en plan tog form. En genial plan.

Man skulle damma av förslaget och lägga fram det, väl medvetna om att de egna väljarna skulle sparka bakut över att en borgerlig regering plötsligt ville driva igenom ett socialdemokratiskt förslag. Dessa skulle därefter piska upp en opinion och rikta blickarna mot FRA:s verksamhet, varefter FRA:s smutsiga byk successivt skulle dras fram i ljuset. Regimen skulle förstås stå på sig utåt, men samtidigt låta en liten klick med Camilla Lindberg i spetsen underblåsa upproret. Ett klassiskt dubbelspel. På så sätt riskerar man inte att dra på sig FRA:s vrede och alla eventuella skelett i diverse garderober skulle få stå kvar orörda.

Det är såklart på grund av denna hemliga och geniala plan som regimen alltjämt står på sig och vägrar riva upp lagen – hade man redan från början lyssnat på sina väljare så hade vi aldrig fått veta vad FRA egentligen sysslar med. Jag ber allra ödmjukast om ursäkt för att jag någonsin tvivlade på regimens klokhet.

Regimen är god. Regimen är stor. Länge leve Regimen.

Alla tillsammans nu: Regimen är god. Regimen är stor. Länge leve Regimen. Halleluja!

You will embrace this rebellion. Support it from our lands in the north. I will gain English favor by condemning it and ordering opposed from our lands in the south.

– Robert Bruce Sr, ur Braveheart


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inKåseriPolitikSamhälle

16 Comments

 1. Ahh, nu faller bitarna på plats ja! Tack för förklaringen!

  ”All makt åt Tengil, vår befriare”

 2. Vi har en bra regim i Sverige. Duktiga politiker. Speciellt statsministerns klokhet i försvarsfrågor, uppskattar jag. Har jag någonsin uttryckt kritik? Oj, i så fall måste ni ha missförstått och jag har talat i nattmössan. Skål för det kloka FRA-beslutet, och kompetenta intelligenta ledare i vår fria, finfina eviga demokrati.

 3. Ännu en träffande sarkastisk texta av ”Humlan”. God beskrivning.
  Frånsett att jag faktiskt inte tror att Camilla L spelar ett spel.
  Samt att de andra 5 av ”de 6” känner sig lurade och förbittrade också över hur de utsatts och utsätts för på våldsamt starka påtryckningar.

  Men visst har det varit en nyttig historia detta! Allt damm som rivits upp är ju bra, nu vet vi att vi måste försvara demokratin själva! I vart fall ”toppolitikerna” kan vi inte lita på. Och de har ett hårt grepp om de flesta knapptryckarna.

  Vi får ta över själva, en bitter men nyttig vetskap.

  (Ops, så skulle jag ju inte ha skrivit, nu blir jag föremål för sociogramskapande.) Självfallet menar jag att vi har en god stat och goda och kloka politiker, som bara helt osjälviskt tänker på vårt välbefinnande.

  larserick’s last blog post..FRA-lagen. Sociogram var ordet. Med mera.

 4. Larserick: Nej, jag tror självklart inte heller att Camilla spelar något spel. Det passade bara bra in i satiren. :)

 5. Dagobert Dagobert

  Wu Tui = Om logiken är att min fiendes fiende är min vän, vad är då den största hemlighet som kan förslås? Jo, att vi bara är fiender på låtsas, och vänner i hemlighet.

 6. [Comment ID #48641 Will Be Quoted Here]

  Stiligt. :)

 7. […] | Rick Falkvinge (pp) #9 | Dagens filosofiska tanke | Jens O. #5 | Svensk Myndighetskontroll #4 | Enligt Min Humla #3 | med pinner | The Glamorous Librarian | Hax #3 | Björn Wadström – ettan #3 | […]

 8. […] | Defective Mind | Intensifier #3 | it sucks being a girl | Fajaf Blog | Rick Falkvinge (pp) #7 | Enligt Min Humla #3 | Bloggtidningen | frendo.se | Kryptoblog | KATTKORGEN | Törnqvist tänker och tycker | […]

 9. […] – ettan #3 | Cykelmygg.se | Varken Henrik Elmér eller mindre | Lakes lakonismer igen | Enligt Min Humla #3 | Rick Falkvinge (pp) #7 | Kommunisternas blogg #3 | Copyriot | VendettanBettan | […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: