Skip to content

Lider vi så stor brist på hjältar?

Aftonbladet kör en kampanj och tycker att vi ska nominera svenska hjältar. Det är ett lovvärt initiativ. Dock funderar jag lite över den nominerade Louise Eneberg, mobbaren som slutade mobba. Ja ok, hon har startat en organisation och föreläser och arbetar för att motarbeta mobbning. Det är naturligtvis jättebra, men hon är knappast den första eller den enda som arbetar med dylikt.

Nej, hennes hjältestatus tycks, åtminstone enligt Aftonbladets betoning, bestå i att hon bytte sida. Förr var hon stygg, men nu är hon snäll. Det är väl jättefint, men hjälte? Njae. Jag tycker inte att man är en hjälte för att man är en bättre människa än man var tidigare. Hjältar skapas av slumpen eller så går de omkring och är rent generellt bättre och mer helgonlika än de flesta andra människor. För annars, om det räcker att jämföra med sina tidigare resultat, så är Tony Olsson också en hjälte. Tänk på saken. Han har inte skjutit en polis på flera år nu.

Inget ont om Eneberg alltså. Jag är säker på att det har varit ett stort steg att ta för henne, och jag är säker på att hon gör ett fantastiskt arbete som jag önskar henne all lycka till med. Jag tycker bara inte att det uppfyller kriterierna för hjältestatus, och undrar stilla om det inte finns massor med människor som har gjort större saker än att sluta mobba. Om inte så lider vi en allvarlig brist.

Själv tycker jag att Eero Somervouri är en hjälte. Förr spelade han i Färjestad och var alltså en dålig människa. Nu spelar han i Brynäs och är således en mycket bättre människa än han var då. Skulle han dessutom lyckas sätta ett par kassar så är han den givne vinnaren.


Andra bloggar om: , ,

Published inSamhälle

13 Comments

 1. Andreas Andreas

  Humm, inspirerat av CNNs motsvarande (och mycket populära) hjälteprojekt? Svaret kanske finns på aftonbladet.se, men jag orkar inte leta efter det där…

  Jag blev nominerad till något liknande en gång fast i mindre skala, för att ha ”hjälpt hundratusentals människor att göra sin röst hörd genom [det jag gör]”. Det kändes så totalfel i förhållande till hur jag definierar ordet ”hjälte” att jag bad om att få slippa vara med. Om jag hade varit den enda i världen som gjort det jag gör hade det kanske varit annorlunda. Men att vara en i mängden av människor som har förmånen att kunna göra något nyttigt för andra på ett specifikt sätt, gör mig som bäst till en hjälpsam person. Om ens det. Den faktiska följden för min del är ett åtal för bokföringsbrott för oredovisade donationer, så i praktiken är jag snarare kriminell. :)

  Som alternativförslag nominerade jag en person som genom det denne gör har räddat ett flertal liv, och som har gett många hopplösa människor hoppet tillbaka. Den personen kom dock inte med bland ”hjältarna”, så…

  En ex-mobbare? Jo, det skulle nog kunna fungera om det har skapat en förändring till det bättre. Någon som verkligen har gjort livet bättre för många andra och kanske också räddat liv tack vare sitt engagemang, kan mycket väl vara en hjälte. Inte för sidbytet, utan för de faktiska följderna.

 2. En Andreas En Andreas

  I mina ögon är Mathias Månsson en hjälte, men nu i lördags var Christian Söderström ännu mera hjälte. Eller kanske Warg. ;)

 3. grizzly grizzly

  Nominerade just camilla lindberg.
  Hon är ju den enda svenska politekern som inte har rövknullats av reinfelt.
  Sen står hon ju upp för folket.

 4. Andreas: Jag tror att vi resonerar ganska lika. Och absolut kan en ex-mobbare vara en hjälte, men känslan jag fick var att det var själva sidbytet i sig som var fantastiskt.

  En Andreas: Månsson är ju en sån där som har gått från att vara en hjälte till Skellefteå. ;)

  Grizzly: Bra där!

  Jessika: Mjo. Sen är det ju som Andreas säger; hon konsekvenserna av hennes arbete är goda, så visst.

 5. Jesper Jesper

  Efter att ha läst ”Lord Jim” av Joseph Conrad så är det svårt att inte bli lite irriterad över aftonbladets förenklade bild av hjältedåd. Å andra sidan är det svårt att inte bli irriterad av aftonbladets förenklade bild av . Jaja, jag har i alla fall läst Joseph Conrad, gör det mig till en hjälte? Eller bildad? eller bara lite skrytig?

 6. Wille Wille

  En som har mycket högre hjältestatus än en fd mobbare, är väl en person som talar om för alla vem mobbarna/rasisterna är, och förlorar jobbet på kuppen. Jag tänker på en kille på sjukhuset i Södertälje.

 7. Om man skulle hårddra det och säga att liv går till spillo p g a någons handlingar, t ex då mobbing, just för att man driver någon över gränsen. Vad man gör och inte gör kan inte tas tillbaka. Att försöka sona vad man har gjort är ett sätt så bra som något att försöka leva med sig själv, men det tar inte bort konsekvenserna för de som var drabbade. Det är knappast någon som kallar de som har överlevt mobbing för några hjältar. Att hon vaknade till liv och sedan skulle göra något bättre av sin tillvaro, sin karma om man så vill, jamen så bra, men någon hjälte är hon fanimej inte.

  Min systerdotter är en jättesöt liten tjej. Perfekt vikt, jättesöt, men lite som jag när jag gick i skolan. Egensinnig. Jag hade det inte så lätt i skolan och man skäms fort som fan när man blir mobbad i skolan. Så nu när jag vet konsekvenserna av den där egensinnigheten; du går väl till läraren om någon är dum, och pratar med mamma och pappa? Men ingen skulle aldrig någonsing bemöda sig att kalla henne modig.

  Jessika’s last blog post..Citat, om personnummer

 8. Wille: Ja, han på sjukhuset kunde ligga bra till. Nominera!

  Jessika: Vi tänker rätt lika, som vanligt.

 9. Så många hjältar, så lite guld. Tony Olsson (LOL 10 points), Paolo Roberto – slutat kicka, Freddy Federley – slutat gapa, Mark Chapman – slutat skjuta Beatlesmedlemmar, sist men inte minst: Alex Schulman – slutat apa.

  Väderkvarnen’s last blog post..HADOPI mon amour

 10. Min första tanke är faktiskt HAX. Om inte för hans outtröttliga arbete så iaf för hans ”porrskandal”. Jag minns inte namnen på de inblandade, men att han med fara för eget liv avslöjade ett riktigt rövhål som utnyttjade unga tjejer.

  Jessika; *räcker upp handen* -Som någon som inte vågade säga ifrån själv, utan var tvungen att få hjälp, så skulle iaf jag kalla henne för modig.

  (jag vågade dock faktiskt säga till min plågoande att han luktade skunk när han tryckte upp mig mot en vägg. Lite modig var jag. ;-))

 11. Webster Webster

  Jag tänkte också på Paolo Roberto som ett hjälteämne ur kvällstidningssynpunkt, men jag kom att tänka på en annan sak: Berit Andnor, den vedhövdade damen i KU, har sagt att ”den som har rätt att rösta skall också alltid vara valbar” när det gäller hur många perioder man skall få sitta. Det slog mig att det resonemanget skulle göra Jackie Arklöv valbar. Jackie har väl inte gjort så mycket dumt på sista tiden, och med tanke på HUR dum han var tidigare så måste det räknas som ett väldigt steg framåt.
  Undrar om inte SD kan tänkas ha Arklöv som affischnamn i valet? Inte nog med att han skulle vara århundradets samvetsneger för dem, han skulle ju vara ett utrikesministerämne av rang. Erfarenhet från konfliktlösning i främmande land och så vidare, det är ju nästan Bildts meriter. Åsså ett bragdguld från aftonpesten för att han är en sån hyvens typ också.

 12. Intressant skrivet. Jag tror att alla kan förändras, och det är jättebra att hon har startat en förening, föreläser osv. Men som sagt, frågan är om inte priset skulle ha gått till någon annan istället? Kanske ett före detta mobbningsoffer som nu föreläser osv. :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: