Skip to content

Saker som ser ut som en tanke

Jag minns hur det gick till när FRA-lagen drevs igenom. Politikerna teg. Media teg. Bloggosfären eldade på och gick till slut ut på gatorna för att demonstrera, och till slut fick vi också med gammelmedia. Det var mig veterligen första gången vagnen drog hästen genom medialandskapet. Det var första gången jag såg traditionell media reagera på bloggosfärens skriverier, och inte tvärtom. Det var vackert.

Till slut tvingades också politiker börja prata, och vi vet ju att när de pratar så ljuger de, men lögner kan konfronteras. Och när vi stod där utanför riksdagshuset för att markera vår närvaro och vårt stöd för den som tänkte stå upp för oss såväl som vår avsky för den som tänkte svika, så kände vi oss segervissa. Vi hade fört upp det på agendan, fått FRA att hamna på allas läppar, och vi hade gjort det genom ett envetet men i grunden oorganiserat svärmarbete. Så varför skulle vi inte också kunna vinna? Att få fyra borgerliga nejröster kändes möjligt.

Jag minns också hur det slutade. Voteringen sköts upp, det blev allmän förvirring utanför. Så småningom skingrades vi, efter att ha skojat lite om att voteringen skulle kunna ske lite i skymundan under kommande fotbollslandskamp. Därefter voterades det, lite i skymundan, under en fotbollslandskamp. En liberal visade sig vara liberal och tryckte på nej-knappen. En enda som inte bara pratade som en liberal eller kallade sig liberal, utan visade sig vara det. En annan lade ner sin röst. En tredje tvångskvittades ut. Två högröstade integritetsförespråkare blev quislingar och har sedan dess ägnat sig åt att marknadsföra Lex Orwell istället för att kritisera den. Kanske tror de att om de upprepar lögnerna tillräckligt många gånger så blir de sanna. Kanske är det lättare för dem själva att leva med sina val på det här sättet.

Nu är det dags igen. En del av bloggosfären jobbar träget vidare. Vi möts ute på gatorna för att säga ifrån, men det känns inte som att det är samma kraft längre. Vi trodde då att vi kunde påverka, men sveken tog musten ur oss.

Vad gör huvudpersonerna idag då? Tja, quislingen Annie Johansson är numera vice gruppledare. Hennes lydnad mot partitoppen har belönats. Den enda verkliga liberalen Camilla Lindberg är däremot reserv i kulturutskottet. Straffet för hennes olydnad har inte låtit vänta på sig. Jag träffade Camilla Lindberg igår och fick möjlighet att växla några ord, och hon uttryckte ungefär att även om det är tråkigt för henne personligen så är det bra att det har blivit såhär, för det visar så tydligt hur saker och ting fungerar. Låt oss hjälpas åt att minnas detta när vi går till val om ett år.

Visserligen sker den kommande omröstningen på onsdag, då det kommer att spelas en fotbollslandskamp. Tråkigt nog för regimen är den matchen totalt ointressant den här gången eftersom Sverige redan är borta från VM-slutspelet om inte det skulle ske ett mirakel i Portugal. Därför finns ingen match att gömma sig bakom. Men troligen har man kalkylerat med den risken och för att förebygga ett alltför stort intresse kring FRA-lagen har man kastat ut ett par köttben åt hundarna.

En av huvudmännen förra gången, Staffan Danielsson, gick nyligen ut och krävde förbud mot burqa och niqab. Något som givetvis fick spinn i bloggosfären. Och quisling nummer två, Fredrick Federley, gjorde i fredags ett utspel om sexköpslagen, vilket är ett stupsäkert sätt att få igång en debatt. Och debatter vill de ha, men inte om FRA-lagen. Om allt annat, vad som helst annat, men inte FRA-lagen.

Var för sig kan de här sakerna te sig som tillfälligheter. Voteringen råkade sammanfalla med en fotbollsmatch för att debatten drog ut på tiden. Annie Johansson råkade bli befordrad och hamna på en post som normalt är reserverad för veteraner. Danielsson valde just den här veckan till att bli så in i bänken upprörd på alla dessa spöken som smyger omkring i lakan på våra gator, och Federley tyckte att av alla fredagar var just den här den strategiskt bästa för att tycka till om sexköpslagen. Det skulle kunna vara så. Men det är rätt misstänkt, eller hur?

Det verkar nu som att många tror att det är försent. Att det enda som händer om några borgerliga ledamöter röstar med oppositionens motion är att FRA-lagen återförs till 1.0. Att eftersom lagen gått igenom en gång så är den oåterkallerlig. Så är det inte. Vi skriver inte lagar i sten längre. Jag tror inte att vi har gjort det sedan Mose tid. Lagar skrivs av människor och kan således upphävas av människor. Kablar kopplas in av människor och kan således kopplas ur av människor. Makthavare tillsätts av människor och kan, än så länge, avsättas av människor.

Bloggväggen, snodd från Scaber Nestor och remixad:
OlofB, Kommunisterna, Anna jobbar och bloggar, ArvidFalk, Dagens Konflikt, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, TantraBlog, Minimaliteter, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & Långsint, Bandhunden skäller, ProjO, Blågrön Röra, Frykman, Kent Persson, Oscar, DN, SvD, Dagens Arena, PP, Mer vänster i Uppsala, Hallén, Varjager, Blå Borgen, S_N, PP2, UD/RK, Loppsi, NU, Dexion, Klamberg, Sultan, Opassande, Falkvinge2, Widén, Mullvaden, Svensson, Satmaran, Tomas, Polisstaten, Leo Erlandsson, Free&Thinking, Svart Måndag, Nemokrati, ConnyT, MiniMaliteter, HAX, OscarF (c), PPDrift, knivsöder, Falkvinge, NSM-Sverige, Maria Ferm, Motpol, Herr Klokbok, Lars-Erick, Törnebom, Intensifier, Bloggvärldsbloggen, XOR, Christian Engström, SR, GP, Lake, Dahlberg, Aron Modig (kdu), dnmr, Lando, Opassande, FarmorGun, JRL, Dexe, Maloki, Falkvinge3.


Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

19 Comments

 1. […] Rick skriver en utmärkt summering av de dimridåer som läggs. Farmorgun kämpar oförtrutet på. Joshen är skarp som vanligt. Emma är upprörd över politikerna som inte tar eget ansvar […]

 2. Staffan D är också tillförordnad ”domare” i den tillfälliga myndighet som finns nu innan ”försvarsunderrättelsedomstolen” materialiseras.

  Undrar varför/hur han fick den positionen..?

  OlofB’s last blog post..Alliansledamot? Glutta härninga..

 3. Bengt Svensson Bengt Svensson

  FRA-lagen 2.0 är FRA-lag 1.0 med burka. Fast jag tycker nog mer det liknar en rånarluva.

 4. Det känns väldigt mycket som att luften har gått ur protesterna (kändes väldigt tydligt i lördags). Jag tror inte att det är för att folk tror att det inte går att vända, utan för att folk tror att det är kört just för den här gången.

  Och när det gäller allt mygel: Fotbollsmatcher och skendebatt om annat är väl att föredra före den regelrätta mobbning och fuskande med utkvitteringar som föregick förra omröstningen?

  Mikael Hedberg’s last blog post..FRA: Vilka blir Sveriges fyra hjältar?

 5. OlofB: Det riktigt trista när det gäller Danielsson är att jag inte alls tror att han vill försvara den här lagen. De drog väl sticka om det och han torskade, och sen binder man upp honom som tillförordnad ”domare” så att han verkligen inte kan vika ner sig.

  Bengt: Instämmer!

  Mikael: Det är förvisso grader i helvetet, men jo, skendebatt och rökridåer är lite mindre dåligt än mobbning och fusk.

 6. DanceK DanceK

  Visst kan man inte säkert säga att Federley slängde ut sitt förslag om sexköpslagen för att avleda från FRA-lagen… men man kan vända på det också:

  Var det inte ytterst dålig timing att slänga ut ett så kontroversiellt förslag precis innan det skulle beslutas om en så viktig lag som FRA?

  Så om nu Federley inte är korrupt, har han iaf visat prov på mycket bristande omdöme.

 7. Jimmy Jimmy

  Eller ochså vet alla att FRA redan är igång och alla som nu protesterar mot FRA flaggas som ONDA. ONDA eftersom det faktiskt bara finns vi och dom och och har du inte rent mjöl i påsen ( eller som man sa på 1930 talet, är Jude) så är det bara du sitter i lägenheten och väntar på ljudet av krossat glas i natten varefter du blir utsliten i en mörk bil och förs till Åland. Undrar om dom hade mått bättre i Buchenwald eller Gulag om någon sa till dom att du har faktiskt blivit dömd i en domstol med en man som är anställt att stämpla Jawol på allt som passerar framför näsan på honom.

  Själv är jag övertygad om att dom som sitter i riksdagen och på FRA och andra som tar dessa beslut faktiskt är Onda i ordets riktiga mening. Det krävs inte allt för stor fantasi för att överföra livet i östyskland till det i sverige under FRA och inse att det blir flera gånger värre. Dom idioter som ylar om att det inte kommer bli så i sverige för att vi är så goda och snälla kan säkert gå med på att bygga lite läger i skogen med nu när vi snart vet vart alla judar bor. Inte för att vi kommer någonsin använda lägren men någon gång i framtiden kanske någon behöver ett läger i skogen med gasledning till och det vore väl smart att fixa ett redan nu. På samma sätt som FRA, det kan användas till dåliga saker, men ledarna lovar att göra bara gott med det, dom kan dock inte berätta vad och försöker vi ta reda på det så måste SÄPA komma och hämta oss och vår kristallkrona. Så var en god medborgare och ignorera FRA och lägret i skogen.

  Utom ni (dom) med smutsigt mjöl, ni kan anmäla er till lägret. Vi har en sort gas seperations teknik som kommer rena ert mjöl. Blir bara aska kvar. Ett rent bröd till folket är vårt mål och man måste börja med bra mjöl.

 8. @Joshen:
  Jag tror nog att Staffan är uppriktig i sitt proFRA-engagemang. Det var iaf intrycket jag fick när jag träffade honom: en i grund och botten hygglig prick som anser att FRA är ett ’nödvändigt ont’ i ljuset av en hotbild han upplever. Vi andra underskattar helt enkelt faran FRA ska skydda oss mot, i hans värld.

  Trevlig kille, och en väldigt farlig sorts politiker.

  Beelzebjörn’s last blog post..Piratjakt en guldgruva?

 9. Beelzebjörn: Ah, en sån där som anser att han gör det han gör får vårt bästa? Det är den värsta sorten. :/

 10. Tror att det var Terry Pratchett som i ’Small Gods’ gjorde en liten utvikning om inkvisitionens tortyrkammare och de som arbetade där, och påpekade att även om ledarna var gruvliga psykopater av värsta sort, bemannas varje tortyrkammare till största del av hyggliga familjefäder som går till jobbet och gör det chefen säger.

  Inte för att säga att Danielsson skulle kunna tänka sig att göra det jobbet, men Guantanamo bemannas knappast av demoner, utan av folk som litar på sina ledare. Någonstans i Treblinkas fikarum fanns säkert en lapp där det stod ’det är ett skitjobb, men någon måste göra det’.

  Beelzebjörn’s last blog post..Piratjakt en guldgruva?

 11. Pär Pär

  ”100.000 tusen tyska bögar??”

 12. Det bästa med bloggosfären – till skillnad från de etablerade medierna – är att här finns utrymme och intellektuell kapacitet att debattera både FRA och den korkade sexköpslagen – samtidigt!

  Peter Harold’s last blog post..Vad händer?

 13. Jimmy Jimmy

  Naturligtvis fanns det hyggliga familjefäder i Treblinka som gasade folk under en hård arbetsdag i sitt anletes svett och sen gick hem efter dagens slut och gnällde för sin fru hos sin jobbiga chef.

  Dock så påverkar varken deras hygglighet, deras status som fäder eller att ’dom bara lydde order’ det faktum att dom förtjänar skjutas i magen med ett grovkalibrigt hagelgevär och sen långsamt blöda till döds i sin ensamhet.

  Nej, Danielsson vill inte jobba i på ett sånt ställe. Han är mer mannen som sitter och lyssnar på alla har sagt för olämpligt och stämplar papper som sänder iväg folk till semester på risiga tåg.

 14. […] som fortsatt oförtrutet att skriva ska ha all credd: HAX, Swartz, Klamberg, fantastiska Emma, Josh, Mildner, Falkvinge, Farmor Gun, ihärdiga Scaber Nestor, unga smarta Calandrella, Troberg, […]

 15. […] härliga bloggare jag får försöka trösta mig med är: Emma, Farmor Gun, Calandrella, Joshen, Mikael, Mark och Hyenan. Och många fler […]

 16. @Jimmy:
  Nej, jag tror Danielsson är den sorten som alldeles för sent tittar på resultatet av ett arbete han trott på, med en kall klump i magtrakten, och tänker ”vad i helvete har jag gjort?”, om jag ska vara ärlig.

  Jag hoppas det aldrig kommer en dag då det visar sig om du eller jag hade rätt.

  Beelzebjörn’s last blog post..Go Hartman

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: