Skip to content

Skriver på Brännpunkt

Alldeles nyss kom en debattartikel upp på SvD:s Brännpunkt undertecknad av undertecknad tillsammans med Marcus Fridholm och Göran Widham som vanligtvis berättar sagor från livbåten. Jag tycker förstås att ni ska läsa den. Och då menar jag läsa, och inte göra som Bob:

Jag förstår inte den här oviljan från vissa grupper i samhället att de inte vill betala för andras arbete. Ni är heller inte trovärdiga då jag antar att Ni själva vill ha betalt för ert arbete.

Har Ni inte råd att betala för att köpa den musik Ni tycker är bra kanske Ni borde skaffa en annan sysselsättning.

Hur tydlig man än försöker vara kommer det alltid att finnas nån som inte förstår vad diskussionen handlar om. Lika bra att vänja sig antar jag.


Andra bloggar om: , ,

Published inKulturMusikNotiserPiratPolitikSamhälle

36 Comments

 1. jocke jocke

  Bra där Johnny! Sparka uppåt *gillar*

 2. Man slutar dock aldrig att förvåna sig över folk som skriver i kommentarerna.
  I artikeln vet jag inte hur många gånger ni nämner att ni köpt skivorna o.s.v, men att nu blir det stopp på skivköp och att besöka spelningar, ändå kommer detta evinnerliga tjat om ”Bara för att ni inte vill betala”..

  Bra skrivet, som alltid

  Mvh

  /J-O

 3. Jenny Jenny

  Läste artikeln och skickade raskt vidare till alla jag känner. Precis så känner jag. Det är med sorg i hjärtat, egentligen, som jag slutat köpa skivor och se filmer på bio (tv fem år senare är inte roligt men det går att uthärda). Men jag vill inte heller stödja de som tror att deras feta plånböcker rättfärdigar slopandet av demokrati och rättssäkerhet.

 4. stroll stroll

  Jo, kommentarerna är tröttsamma. Men man ska väl understryka att de flesta kommentarer kommer från ungefär samma signaturer. Och ett antal av de signaturerna brukar vara vanliga som positiva till SD.
  Men vi har väl om man bortser från kommentarsfältet i tidningar trots allt höjt debattnivån lite. Det är sällan numera som det är ”STÖLD!”, ”SNORUNGAR!” och ”NI VILL BARA HA GRATIS!” som är huvudargumenten i media. Paradigmskifte tar tid. Nästa nivå är att få motståndarna att inse att ”stoppa fildelning” ligger i samma vågskål som ”övervakning och censur” när man ska värdera fildelningsfrågan. Dit har vi inte nått ännu, men tids nog gör vi det. När vi gjort det kommer vi fortfarande ha motståndare som tycker första vågskålen är att föredra (speciellt i USA vars exportbalans bygger på att vi väljer den vägen) men nog kommer vi segra om vi får debatten dit.

 5. Axel Axel

  Jag blir allvarlig talat väldigt uppgiven när jag läser kommentarerna. Men det jag har problem med är inte meningsmotståndarna, de har PP bevisat att de kan hanteras och i många fall även omvändas… Det jag blir bekymrad över är alla dessa PP-anhängare som helt uppenbart inte har en blekaste om vad det hela handlar om, de som får allt det som piratrörelsen debatterat om i flera år att framstå som total idioti. Det är de som är problemet…

 6. Anders Troberg Anders Troberg

  Jag har en känsla av att kommentarerna i tidningarnas kommentarsfält mot PP blivit rejält bitskare på sistone, från att ha varit huvudsakligen positiva.

  Jag har en känsla av att någon lobbyorganisation har några personer som sitter och skriver sådana kommentarer via strumpdockor. Vi borde svara på liknande sätt, att medvetet flöda kommentarsfältet med vettiga svar.

 7. stroll stroll

  Jag är inte helt säker på lobbyorganisation. Jag tror de skulle varit betydligt mer vältaliga. Jag har däremot fått för mig att SD ser PP som ett hot för deras missnöjesröster och att de försöker öka misstron mot oss.
  För övrigt måste jag gå Off topic och belysa rubriken på moderaternas debattinlägg på AB. genom att sätta en parentes runt m i framtisdsår lyckas man om man läser ut rubriken få ”Så ska 2010 bli ett FRA-moderaternas tidsår”. Bra att de blivit ärliga i den frågan i alla fall ;)

 8. hehe, jag känner igen det där med att ständigt bli feltolkad. Är engagerad i miljöbloggen Uppsalainitiativet, och det är jämt någon som säger att folk som tror att människo-orsakad global uppvärmning sker (dvs de flesta inom naturvetenskapen), är kommunister som vill avgiftsbelägga hederligt folk och minska på befolkningen (för att den då sägs släppa ut mindre koldioxid).

  Och varje gång försöker man förklara att erkännandet av ett tillstånd i atmosfären och naturen inte automatiskt implicerar att man vill göra åtgärden X. Vara och böra är olika saker.

  Lycka till med sisyfosarbetet i att reda ut missförstånd (-;

 9. Otto Otto

  Mycket bra debattartikel.
  Dessutom är det inte jag som är den som kallar sig ”Otto” i kommentarerna, det är mitt namn, så jag funderar på att stämma den personen inför upphovsrättslagen.

 10. @Anders Troberg: Själv funderade jag ett tag på att kombinera det med det som Stroll tog upp, dvs att det har skett ett paradigmskifte i så måtto att stöldargumentet nu känns bortom korkat för väldigt många fler än de i piratrörelsen.

  Exempel kombinerat med landets ölpatrioter som nu knackar på dörren till Riksdagen: ”Äntligen något vettigt från stolpskottet Bono. Det är hög tid att vi tar i med hårdhandskarna och inte släpper igenom nättjuvarna i våra svenska media. Yttrandefriheten måste ha någon gräns! /SD 2010”

  Mycket ohederligt men det är givetvis så utstuderat som lobbyn agerat under åren…

 11. …och just ja, bra inlägg Josh (och Widham + Fridholm)!

 12. Tack för alla positiva tillrop. Och som många här noterat är inte kommentarfälten de mest konstruktiva, och det gäller i ärlighetens namn såväl motståndare som supportrar. Man kan välja att se det som ett problem att det finns en del onyanserade virrpannor som försvarar oss, eller så kan man se det som att de agerar motvikt mot de andra virrpannorna. Jag tror hur som helst att den opinionsbildning som kommer sig av kommentarer på en artikel är högst marginell.

  J-O: Jo, jag funderar lite på hur det skulle bli om man bara titulerade sig ”fabriksarbetare” vid en debattartikel istället. Då kanske folk skulle vara mer benägna att diskutera sakfrågan istället för att vädra ut sin fördomar om Piratpartiet.

  stroll: Som med mycket annat så tycks det som att trollen flockas när något är nytt, och trängs med tiden undan. Mailbombandet med hat tycks ha lugnat ner sig att döma av vad jag har läst, trollandet i bloggares kommentarfält likaså, och nu börjar även efterdiskussionerna kring artiklar i tidningar sansas en smula. Det känns som att det finns ett samband där. Varför just troll är early adopters kan dock diskuteras. :)

  Anders: Om det har blivit bitskare mot oss eller inte vet jag inte. Kanske. Att det så snabbt blev ett herrans liv tar jag ändå som gott betyg. Det visar att debattartikeln väcker känslor, vilket i sin tur för upp diskussionen på nytt. För varje troll finns det förhoppningsvis en mer sansad människa som kanske inte kommenterar artikeln men lyfter upp ämnet vid fikabordet på jobbet, eller bara tänker efter en stund.

 13. SvD:s kommentarsfält är för övrigt junk. Tre senaste kommentarerna syns, inga träd, dålig möjlighet att hålla koll på om någon svarat på det man själv kommenterat etc etc.

 14. Går att utöka till tvåhundra synliga kommentarer, men avsaknaden av träd och bevakning är problematisk ja.

 15. Skitbra debattartikel idag!!

  Idag på jobbet under fikapausen så var artikeln en ”katalysator” för en diskussion med kollegor om hotet som upphovsrättsindustrin utgör mot demokratin. Känns som poleten föll ner så att säga för många av mina kollegor, och jag kunde också briljera lite under diskussionerna. :-)

 16. Lysande! Fan vad kul att höra! Det är ju det man vill åt med en debattartikel, att få folk att börja diskutera. Och som jag skrev ovan; de mer sansade diskussioner som jag hoppas kommer upp vid fikaborden ser man aldrig av, så jättekul att få en rapport. Och kul att du fick briljera. :)

 17. Anders Anders

  Bra artikel. Många artikelkommentarer ligger verkligen på en låg nivå.

 18. Bra skrivet Joshen. Som alltid. Kanske man borde läsa dårskaperna på nyt.com…

  Dock tvivlar jag på Anders Trobergs teori om att någon organiserat raljerandet mot PP. Varje gång man läser kommentarerna, i alla brännbara ämnen flockas gaphalsarna, oavsett om det gäller vargjakt, fotboll eller parkeringsböter.

  Väderkvarnen’s last blog post..Sjung glada visor

 19. André André

  Intressant. Kommentarstormen har bumpat upp eran debattartikel som förstasidesnyhet på svd.se, med massa utdrag ur kommentarerna. Skitbra publicitet för PP hur som helst, mycket bra jobbat!

 20. @Väderkvarnen: Du har en poäng med att kommentarsfältet med råge befolkas av de reguljära stolpskott som alltid dras till den här typen av verbal hetluft. Däremot är jag övertygad om att upphovsrättslobbyn ända sedan 2006 haft människor anställda för att bjäbba emot i kommentarstrådar och annorstädes på nätet. Ibland har det helt enkelt varit alldeles för uppenbart… Vi talar trots allt om människor som är fullkomligt skrupellösa och tar varje chans att sticka kniven i sina motståndare. I ljuset av det stundande Riksdagsvalet och att Sverige symboliskt är ett viktigt land att döda alla upprorsmakare som har mage nog att opponera sig mot det upphovsrättsliga frälset så tror jag vi t.o.m. kan förvänta oss att fråga oss hur förekommande detta är istället för undra om det sker.

 21. André: Jättekul och jättelyckat. Jag fick ett samtal för nån timme sedan där SvD ville bekräfta att det verkligen var jag som hade deltagit i diskussionerna, så jag visste att det skulle komma en uppföljning men inte att den skulle komma redan ikväll. Jag är nöjd med dagen. :)

 22. Anders Troberg Anders Troberg

  ”Dock tvivlar jag på Anders Trobergs teori om att någon organiserat raljerandet mot PP. Varje gång man läser kommentarerna, i alla brännbara ämnen flockas gaphalsarna, oavsett om det gäller vargjakt, fotboll eller parkeringsböter.”

  Javisst, men det senaste halvåret eller så har det blivit markant mycket mer.

 23. Calandrella: Inte otroligt om man har en Göran. :)

 24. Fiery Spirited Fiery Spirited

  Det som är lite roande i sammanhanget är väl lite att det är så svårt att se skillnad på argumenten hos de som gapar i kommentarsfältet och de som verkligen professionellt är emot rimligare upphovsrätt. Skillnaden mellan dessa är hårfin…däremot lämnar de som rycker ut till PPs försvar en hel del att önska.

 25. Anade att du skulle vara en av skribenterna redan innan jag läst ingressen. Bra jobbat! :)Du vet ju att jag länge varit kritisk mot att vissa personer tagits på så onaturligt stort allvar pga sitt kändisskap. Att Bono har fått flänga runt som en frälsare och påstått sig ha alla svar har stört mig en hel del. Lite därför jag slutat lyssna på U2 faktiskt. Nu har han visat sitt rätta ansikte, den hycklaren, och jag hoppas han är diskad från frälseriet hädanefter.

  Peppe’s last blog post..I julaftonens tidiga timma

 26. […] har reagerat på det anstötliga i Bonos uttalande. Piratpartisterna Johnny Olsson, Marcus Fridholm och Göran Widham skriver ett klockrent svar hos SvD: Att, som Bono vill, använda […]

 27. Jag håller rent principiellt inte med Bono på något sätt.

  Men om allt ska dras till sin yttersta spets kanske det endå vore bättre att dom gamla stofilerna fick införa total sencurering av internet på prov,
  Bara för att dom skulle få det slutgiltiga beviset på att man inte kan kontrollera en hel värld.

  I övrigt tycker jag att alla dom som påstår att fildelning ska vara dåligt för musikerna är totalt dumma i huvet.
  Jag vet inte om det kanske är så att jag är ensam om det, men om jag hör någonting som jag faktiskt tycker är bra köper jag förr eller senare skivan.
  Om den sen inte längre finns är det ju lite upp till kreatören.

  Mycket av dom artister jag lyssnar på hadde jag tidigare ingen aning om…

  Frontalkrock’s last blog post..Behövs igentligen politiken?

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: