Skip to content

Du har väl röstat, matey?

Vid midnatt inatt, eller förmodligen definierat till klockan 23:59 i en server, stänger piratpartiets primärval. Du har väl kommit ihåg att rösta? Det är faktiskt helt okej att inte få ihop 22 namn. Det går alldeles utmärkt att rösta på tio personer, eller sju. Eller en, förutsatt att den personen är jag.Jag håller hårt på min ”inte använda smileys i löpande text”-policy, så ni får helt enkelt gissa er till om jag gäckas lite eller är ett framtida diktatorämne.

Jag satte ihop min lista i fredags och det var inte lätt. Jag var helt på det klara med någonstans mellan femton och tjugo namn, och därefter hade jag ytterligare ett antal att laborera med, och där blev det avgörande att hitta personer som profilerat sig eller har kunskaper inom områden som kan komplettera resten av listan. Det innebär rent krasst att jag har fått välja bort några som jag gärna hade knölat in, och efteråt insåg jag att det var ganska skönt. Det betyder nämligen dels att jag har ganska bra koll på de personer jag har röstat på – jag har inte fyllt på med namn bara för att fylla på med namn och jag har inte lämnat några tomma platser – och dels att jag sannolikt inte har missat någon. Det senare är nämligen något jag har våndats över, att helt enkelt glömma bort någon som definitivt platsar.

Det svåra var istället att placera kandidaterna i ordning. Att rangordna sina kollegor och vänner, hur fan gör man det? Så min metod fick bli att först placera mina främsta favoriter och därefter försöka placera ut kandidaterna så att listan blir uppblandad. Ett lågt födelsenummer, ett högt födelsenummer, utvändiga fortplantningsorgan, inre dito.

Jag kände mig inte helt tillfreds med listan när jag var klar, och därför sparade jag förstås koden. Så här i efterhand inser jag dock att jag aldrig kommer att bli helt nöjd. Det kommer alltid att finnas ett par personer som jag omöjligt kan rangordna sinsemellan. Så jag låter det bero, och kungör härmed att min röst är lagd.

Imorgon är det över, och det kommer att bli skönt. Det känns som att själva primärvalet, i sin utdragenhet, har varit uppslitande och gjort att mycket annat har stått på sparlåga. Men vi kommer att lära oss av det också, och jag är övertygad om att när det hela är överstökat och listorna sammanställda kan vi samla ihop oss och ställa in siktet på ett tydligt mål igen: Riksdagen.


Andra bloggar om: , ,

Published inPirat

19 Comments

 1. Tja om du är ett diktatorämne så är det ok. Jag tror på upplyst despoti som statsskick.

  Mvh

  /J-O

 2. Break a leg :)

  Hur funkar det hos er? Jag antar att provvalet är beslutande eftersom ni väl inte har någon kommitté och stämma som stuvar om, ellar har ni det?

  (Från en som kommer att bli stuvad, förhoppningsvis på en bra position, till kommunlistan i Stockholm om en månad)

 3. Jan-Olof: Själv är jag lite nyfiken på att testa anarkistisk diktatur som statsskick. Jag tror att det skulle bli… intressant. ;)

  Per: Valet är i stort beslutande. Om könsfördelningen blir för skev kommer det att rättas till (automatiserat, om jag har förstått det hela rätt, jag är inte insatt i det tekniska).

 4. drakvakt drakvakt

  Min lista har varit inlämnad sedan några veckor. Visst är det lite krångligt att få till en rangordning bland kandidater och medmänniskor som alla har sina egna unika förmågor. Men jag tar inte det hela så allvarligt. Om min lista skall vara en reflektion av mig och mina åsikter, så får den ändå inte vara perfekt, för det är inte jag.
  Det som är skönast med PP:s primärval är att vi kan känna oss säkra i att styrelse/ledning inte tänker sitta och mixa om enligt eget huvud. Visst kan man diskutera könskvotering i oändlighet, men det får väl gå för att det är nödvändigt.

  Kan också meddela att Johnny Olsson letat sig upp till första platsen på min lista. ^_^

  Nu gäller, som du säger, bara att ena partiet igen under vårt gemensamma mål. Medborgarnas vilja måste höras i riksdagen, nu mer än någonsin.

 5. Jag gillar din inställning, drakvakt. Och stort tack för förtroendet!

 6. Vilken miss, du skriver att jag ska rösta på dig också länkar du inte till var man röstar.. får se om jag hittar det själv ;)

 7. Om du verkligen älskade mig skulle du veta vart man går och röstar! ;)

 8. Nu har t.o.m. jag röstat och det blev Federley även denna gång! Hmm…det här ser inte ut som partisidan för Nynarcissistisk Samling brukar se ut?

 9. Jerker Montelius Jerker Montelius

  En sak som gör mig uppriktigt ledsen är att även i piratpartiet så verkar frågan om ”utvändiga fortplantningsorgan, inre dito” vara av yttersta vikt vid val.
  Har vi inte kommit längre? Varför tas detta upp som ett urvalskriterium?
  Är det viktigare med en jämn könsfördelning än t.ex. en jämn religionsfördelning eller jämn längd och vikt fördelning?
  Calendrella uttrycker det bra här http://calandrella.wordpress.com/2009/05/17/piratpartiet-behover-inte-fler-kvinnor/
  Vad har hänt med Karl den XI gamla devis om att ”duglighet allena” skulle vara avgörande för ämbetstillsättningar.

  Vi har ett mycket bra fungerande forum med kandidattrådar och många kandidater har mycket bra bloggar.
  Personligen så har mitt främsta urvalskriterium att försöka läsa och bedöma kandidaters lämplighet efter de som han eller hon sagt eller skrivit på forum och bloggar.

 10. @Jerker Montelius: Jag har dessvärre haft bloggsemester och återkommit ganska nyligen så jag har missat större delen av diskussionen kring kvoteringens varande eller ej. Personligen anser jag att kvotering bör vara en sista utväg att komma till rätta med ex. snedvriden könsdelning. På längre sikt så tror jag nämligen att det är bra för en organisation att ha en jämn fördelning av alla sorters människor då detta gynnar åsiktsbredden och dynamiken inom organisationen…förutsatt att de effekter som uppstår tas till vara.

  Det man eventuellt skulle kunna ha synpunkter på i detta fall är att Piratpartiet fortfarande är en ung organisation som dels lider av växtvärk och dels åtminstone fram tills helt nyligen befann sig i en situation där man skrek ”vill du bli medlem? Hoppa ombord!”, dvs problemet var att få en kritisk massa generellt i medlemslängden. Det jag menar är att det kanske var för tidigt att besluta om kvotering i detta skede då organisationen knappt hunnit normalisera sig. Framförallt, och i synnherhet när det gäller Piratpartiet, så måste beslutet vara väl demokratiskt förankrat. Jag törs inte säga så mycket om hur det var med den biten men nog drog jag rejält på smilbanden igår kväll när jag desperat letade kandidater till min primärvalslista och hittade följande:

  http://ellensoderberg.blogspot.com/2009/10/kon.html

 11. Jerker: För mig personligen är både ålder och kön, såväl som längd och vikt totalt ointressant. Därav den något raljanta formuleringen med födelsenummer och fortplantningsorgan. Dock är det så att det dels är viktigt för många av de människor vi vill ska rösta på oss. Om vi går till val med en lista på bara män runt 30 så… ja, du kan ju tänka dig själv. Och därtill är jag övertygad om att en grupp med stor variation blir mer dynamisk och fungerar bättre. Men egentligen är ju hela den här kvoteringsdiskussionen onödig eftersom vi har många fantastiskt duktiga kvinnor i organisationen, och jag är övertygad om att de samlar ihop de röster som krävs och hamnar på listorna på egna meriter. Jag hoppas verkligen att jag har rätt och att något kvoteringsverktyg inte behöver användas, för det kommer annars att skapa ny misstänksamhet och osämja.

  Thomas: Erik/Ellens postning är kul. Själv funderade jag att ställa upp som kvinna eftersom tiden för att kandidera förlängdes då man hade något för få kvinnor och för få kandidater generellt i ett par distrikt. ;)

 12. Josh: Med mina julfrossarinducerade manboobs så hade jag blivit en utmaning för de kvinnligaste av piratkvinnor…om man nu ska gå efter kvinnliga attribut.

 13. Jenny Jenny

  Grattis till din plats på riksdagslistan!

 14. Instämmer med föregående kommentatör! Hade inte haft något emot en högre placering dock men man tager om man så hafva kan som en föregångare till Mat-Tina skulle ha uttryckt det…

 15. (Pssst. Lova att inte säga ngt till ngn annan. Men om jag vore medlem skull jag har satt FarmorGun på första plats, pga bl a hennes livserfarenhet o viss politisk erfarenhet, och dig på andra plats, då du trots obetydlig ålder ändå visat en icke föraktlig livsvisdom. Men snälla, säg inte detta till ngn! )

  Lars-Erick’s last blog post..Preliminära pirater

 16. Att skriva hemligheter på Internet är ungefär lika smart som när Linda Rosing ringer och anförtror sig till Aftonbladet. ;) Men stort tack Lars-Erick!

 17. Josh, just det!
  F.ö. den som är medveten om hur farligt det är med makt, den har ju i alla fall en viss beredskap och kan vaka på sig själv.
  Men först ska ni in – och sd motas i grinden.

  Lars-Erick’s last blog post..Preliminära pirater

 18. @Lars-Erick: ”F.ö. den som är medveten om hur farligt det är med makt, den har ju i alla fall en viss beredskap och kan vaka på sig själv.”

  Mycket viktig poäng och väl värd att upprepa i dessa tider. Makten korrumperar även den idealistiske om kunskapen om hur det går till saknas.

  ”Men först ska ni in – och sd motas i grinden.

  Men det där tolkar jag faktiskt som att du bara måste hoppa på den senaste Fejjansensationen:

  Piratpartiet i Riksdagen går väl an men Sverigedemokraterna…NEJ FY F-N!

 19. […] chansen att försöka övervinna de tekniska problemen som vårt röstningssystem lider av och avlägga en röst på upp till 22 st av de kandidater som ställt upp. Kanske har det redan hunnit sluta när du […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: