Skip to content

Kasta inte bort din röst

När det drar ihop sig till val brukar det i olika sammanhang dyka upp resonemang om att kasta bort sin röst. Vanligtvis som argument för att inte rösta på ett utomparlamentariskt parti. Resonemanget är att eftersom risken är stor att partiet inte tar sig in i riksdagen vore det att kasta bort sin röst.

Jag tycker förvisso att man ska vara rädd om sin röst och inte kasta bort den, men jag tycker att ovanstående resonemang är felaktigt. För det första finns det ingen garanti för något parti att behålla sin plats i parlamentet, även om oddsen varierar; ju mer betong i arslet desto stadigare sitter man. Inför höstens val har såväl Kristdemokraterna som Centern tidvis uppvisat så svagt stöd att en röst på något av partierna mycket väl skulle kunna vara ”bortkastad”.

Men framför allt är resonemanget felaktigt såtillvida att representativ demokrati bygger på att var och en röstar efter övertygelse. Nu är det ju i och för sig så att när man klumpat ihop sig i två allianser är det tryggast att rösta på det största partiet i den färg man gillar eftersom man därigenom minimerar risken att ens röst hamnar i den där högen med röster som inte gör någon skillnad för vem som får bilda regering. Men å andra sidan verkar det ju inte som att det blir någon direkt skillnad ändå. Man bör ju därutöver allvarligt fundera över vad man egentligen röstar på när partierna redan på förhand klumpar ihop sig på det viset. En röst på något av de blå är en röst på Moderaterna; en röst på någon av de rödgröna är en röst på Socialdemokraterna. Om jag inte vill rösta på Moderaterna eller Socialdemokraterna skulle jag uppleva detta arrangemang som tämligen bortkastat.

2006 röstade jag på Centern. Det bidrog till att vi har den regering vi har idag, där Centern alltså ingår. Där kan vi börja snacka om att kasta bort sin röst! Ingenting av det som fick mig att rösta på Centern har fått genomslag som praktisk politik. Jag ville ha ett stopp på det så kallade Bodströmsamhället. Det eskalerade och bytte namn till Asksamhället. Det är förvisso en skillnad, men…

Den frihetliga politik jag hoppades att Centern skulle kunna driva blev det ingenting av. Och den strategi flera av Centerns riksdagsledamöter har valt är direkt pinsam. Istället för att medge att de vackra orden blev tomma löften och försöka förklara varför, försöker man låtsas att man har fått till förbättringar och rönt framgångar. Ska jag vara glad över att FRA-lagen fick en rosett till? Ska jag applådera att Ipred måhända kunde ha varit ännu jävligare? Är Centerns ambitionsnivå att vara lite mindre dåliga än sämst? Det är i så fall en milsvid skillnad från det uppkäftiga, kaxiga och liberala Centern jag såg innan valet.

Jag känner flera centerpartister som jag fortfarande har fullt förtroende för. Som jag betraktar som vänner jag i vissa fall ännu inte har träffat. Ibland får jag lite samvetskval gentemot dem för att jag sparkar så hårt på deras parti. Men de sitter inte i riksdagen och är således oskyldiga, och är för den delen ungefär lika frustrerade och besvikna som jag. Jag har all respekt för de som valt att stanna kvar i partiet och kämpar för att vända det på rätt köl igen, och jag hoppas att de inte tar åt sig.

Men fram till den nittonde september, då jag kan rätta till mitt misstag genom att rösta på mig själv, är jag centerväljare och som sådan tänker jag fortsätta att sparka på det parti som har till uppgift att representera mig men istället väljer att representera tjänstemän och amerikanska bolag.

Tänk dig för. Kasta inte bort din röst.


Andra bloggar om: , , intressant

Published inPiratPolitikSamhälle

19 Comments

 1. […] Enligt Min Humla » Kasta inte bort din röst scriptorium.se/josh/2010/05/13/kasta-inte-bort-din-rost – view page – cached När det drar ihop sig till val brukar det i olika sammanhang dyka upp resonemang om att kasta bort sin röst. Vanligtvis som argument för att inte rösta på ett utomparlamentariskt parti. Resonemanget är att eftersom risken är stor att partiet inte tar sig in i riksdagen vore det att kasta bort sin Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[’piratbloggar’] = {”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/111798359/Piratpartiet.svg.preview_normal.png”,”url”:”http://twitter.com/piratbloggar”,”nick”:”piratbloggar”}; piratbloggar: “Enligt min humla: Kasta inte bort din röst: När det drar ihop sig till val brukar det i olika sammanhang dyk… http://tinyurl.com/34t83hg ” 1 minute ago view tweet retweet Filter tweets […]

 2. Håller helt med, även om jag tycker du missar en dimension. Nämligen den att även om man lägger sin röst på ett parti som sen kommer in i Riksdagen så är sannolikheten stor att även den rösten hamnar i kategorin ”bortkastad”. Ty med tanke på förhållandet mellan antal röster och antal mandat är sannolikheten rätt låg att just ens röst skulle göra skillnad i mandatfördelningen. Visst ”fyraprocentsspärren” skapar ett större gap, men konceptuellt är det i mångt och mycket samma situation.

 3. Fast jag har för mig att Sverige har fler ledamöter i förhållande till antal röstberättigande än de flesta andra representativa demokratier. Problemet ligger väl i att de förvandlas till 349 drillade knapptryckare. Det är rätt bortkastat.

 4. nef nef

  Jupp. Jag säger som Jesse Ventura: Den enda bortkastade rösten är den röst du lägger utan övertygelse. Ett val är inte ett hästlopp där du ska lägga din röst på den du tror kommer att vinna, du ska lägga din röst på den du vill ska vinna oavsett odds. (fritt ordat av vad han sa som gäst hos Bill Maher för ett par veckor sen)

  nef’s last blog post..Livet på en pinne

 5. Om man är rädd för att ens röst ska bli ”bortkastad” pga. att partier inte når upp till riksdagsspärren så kan man varken rösta på vänstern, centern eller kristdemokraterna. Nu är jag inte särskilt oroad för att min röst ska bli bortkastad. Tror på att PP lyckas ta sig till riksdagen, därför röstar jag pirat. Det är dags för förändring.

  /Frekar06

 6. Nef: Ruggigt bra citat, tack för det. :)

  Frekar06: Det är definitivt dags för förändring.

 7. Att kaata bort sin röst gör man bäst genom att rösta på något annat än dem man vill ska representera DIG i riksdagen.

  Att rösta taktiskt är att bidra till en självuppfyllande profetsia. D.v.s. samma sak som att ge upp och acceptera att makthavarna gör som de vill med oss eftersom de är så stora och mäktiga att det inte tjänar något till att rösta annorlunda.

  Jag ska inte slösa bort min röst. Jag ska rösta på Piratpartiet.

 8. nef nef

  Det är ett förbannat bra citat, och mycket av det han säger om det amerikanska tvåpartisystemet blir mer och mer adapterbart på svensk politik i samma takt som det lutar åt att bara finnas två alternativ (block) här i Sverige. Som du ju skrev så bra om i ditt förra inlägg. :D

  nef’s last blog post..Livet på en pinne

 9. nef nef

  Btw. Här kan du kolla snacket hos Bill Maher den 16 april. Även om du nu kunde googlat fram det själv så är det trevligt att få saker serverade. :D

  nef’s last blog post..Livet på en pinne

 10. /me gillar att få saker serverade. :)

 11. [Comment ID #73855 Will Be Quoted Here]

  Jag håller med dig i princip, men jag kan se vissa fall där det är befogat att taktikrösta. Till exempel just för att markera sitt ogillande mot det rådande spelet, så att säga.

 12. Anonym Anonym

  Centern … åhfyfan, vad hade du rökt då ? :P

 13. @Anonym: Han hade väl rökt samma skit som mig… :D
  Vi var nog både en och annan som gick på centerns nya kaxigt liberala framtoning, men ack vad vi blev blåsta.

  Nej, just nu finns det inte ett enda riksdagsparti som jag litar på längre än jag kan kasta dem. Det är pp som gäller den här gången.

 14. Det hanldar mer om vem som klappar vem på ryggen. Om de skulle vilja ha riktig demokrati skulle de införa aktiv demokrati i vissa frågor. Problemet är att företagen troligen har mer makt än politiker som sitter i företagens båt…

 15. […] Johnny Olsson på bloggen Enligt Min Humla menar att en bortkastad röst är en röst som inte representerar ens åsikter, och uppmanar en att tänka efter innan man kastar bort sin röst. […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: