Skip to content

Saker jag inte behöver skriva om

När jag blev förhörd av LT:s journalist idag fick jag bland annat en fråga om man inte ibland drabbades av lite stress som bloggare, att man känner att man måste leverera. Och visst är det så, men där och då insåg jag att det finns något som kan vara ännu mer förlamande än både en press att leverera och brist på ämnen att skriva om. Nämligen att ha för mycket att skriva om.

Det är så det känns. Det finns så mycket att skriva om, så många väderkvarnar att fäktas mot. Jag kan inte slåss på alla fronter, så jag rationaliserar bort. Därför har jag inte skrivit om telekompaketet. Inte för att jag inte tycker att det är viktigt, för det är det. Det är otroligt viktigt. Utan för att det redan finns många kompetenta människor som har tagit sig an det monstret och gör sitt yttersta för att kämpa ner det.

Själv har jag fastnat i fildelningsdiskussionen. Inte för att det är den allra viktigaste frågan, för det är det inte, utan för att jag tycker att det är intressant. Sedan är det en del av ett större sammanhang. En kulturrevolution till följd av en teknisk revolution som saknat motstycke sedan tryckpressen. Det får inte förringas till att handla om hur någon ska få betaaalt. Det ska givetvis inte heller förringas att möjligheten (inte rätten) att kunna leva på sitt skapande också är viktigt.

Någonstans har jag insett att det finns massor av vassa debattörer därute, plus ett fyrtiotusen medlemmar starkt Piratparti, som slåss sida vid sida för allas vår frihet. Svärmen måste inte vara överallt, samtidigt. Vi är så många att vi med gott samvete kan dela upp oss och välja olika strider.

Och det behövs, för regimen har höjt temperaturen. När de började koka grodor var det enligt principen att höjer man temperaturen tillräckligt sakta så sitter grodorna snällt kvar i kastrullen. Men någonting gick fel och grodorna började hoppa ur, så nu försöker man slänga på locket och elda på allt det går för att så många grodor som möjligt ska gå åt.

Därför har jag valt bort telekompaketet.

Jag väljer också bort att skälla på de som har inkommit med hot mot Dick Harrisons familj. Inte för att det inte gör mig förbannad, utan för att andra redan har sagt det som behöver sägas. Och dessutom för att jag inte anser att någon av oss behöver dementera någonting alls. Var och en är ansvarig för sina handlingar. Jag har inte hotat någon. Jag känner mig inte tvungen att skriva att jag inte är rasist eller att jag inte slår min sambo heller. Ni får helt enkelt utgå från att så inte är fallet.

Däremot har jag förstås kallat Dick Harrison för ouppfostrad rövhatt. Det står jag för. I slutänden är det emellertid just rätten att vara en rövhatt som är grunden för hela den här medborgarrörelsen. Vi behöver ingen yttrandefrihet för att säga saker som alla är överens om. Däremot behöver vi vissa grundläggande fri- och rättigheter för att människor ska få säga saker som andra anser är avskyvärda, utan att det får obehagliga följder, oavsett om hotet om påföljd kommer från stat eller plattnackar. De individer som hotar har inte förstått det och representerar inte oss andra, även om de beklagligt nog anser sig stå på vår sida.

Sedan kan man ju förstås undra över sanningshalten i uppgifterna om hot. Det är ju inte så att den sidan av slagfältet har som adelsmärke att hålla sig till sanningen. Jag håller det förvisso för troligt att det Katarina Lindbergh berättar är sant, eftersom det finns stolpskott i alla läger, men att det ändå finns ett tvivel kan Lindbergh tacka upphovsrättslobbyn.

Och jag vet inte, men är det verkligen obehagligare att någon önskar en ”olycka” än att bli kallad ”tjuvaluder”? Är det mer kränkande? Det finns ett uttryck som innefattar verbet ”sopa” och substantivet ”dörr”. Slå upp det.

Sådär. Nu har jag visst skrivit om det där jag inte skulle skriva om ändå.

Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget?

– Matt 7:3


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

14 Comments

 1. Ett bibelcitat, fran dig. Intressant ;)
  Jag trodde definitivt att du om nagon kladde upp sambon ;) ;) ;) ;)
  I ovrigt, inget att tillagga. Du far lagga till ringar och prickar.

  Jessika’s last blog post..Dags för avgång

 2. Att jag citerar bibeln ligger i linje med min nya ”att vi inte är överens om allt betyder inte att vi inte kan vara överens om vissa saker”-attityd. ;)

 3. nef nef

  Nu har jag just kängat till drf för att han skrev Pehrson med två s ett par gånger i samma inlägg, så en känga kommer åt ditt håll gällande din dubbelteckning i Harrison. ;)

  nef’s last blog post..Att vara eller inte vara…

 4. Fan också, har du en sambo…. ;-)
  Gillade grodliknelsen något kopiööööööst!

 5. Nef: Jamen det var väl fan att jag aldrig lär mig! *agar och lagar*

  Kimmi: Jo. Tingad liksom.

 6. […] post från Falkvinge (pp) om att Hökmark stödjer Ipred(?) och Joshen förklarar uppgivet varför hans slägga inte har använts mot telekompaketet. Jag kan inte göra annat än att hålla med dig om att det är mycket nu… Lissabonfördraget […]

 7. Det är inte utan att jag förstår dig!

  Trots att du ju skrev om alltihop nu ändå.
  ;)

  Nina’s last blog post..Detta är oacceptabelt

 8. Martin Martin

  APB sysslar ju med systematiska hot.
  Johanna Nylander hade gubbsjuke Brumark efter sig.
  Men hon vågade skriva om den galningen direkt så att man fattade hur APB m fl försöker tysta genom att vara hotfulla.
  Trots att hon beskrivit det i tre långa inlägg tar inte gammelmedia upp det.
  Även Professor Wallis från SKAP som vittnade för The Pirate Bay hade ju utsatts för samma saker av käre Pontén.
  Kolla tonen i mailen till Nylander. Helt sjuk svamlande gubbe:

 9. Bra skrivet som alltid. Kan känna igen mig i att ha för mycket att skriva om (och för lite tid). Har hyfsade inläggsuppslag från 2006 som fortfarande ligger och dammar… :(

 10. Fan, du gjorde det igen!

  Njöt av din kommentar inne hos Anna: Låt Annas SAMBO gråta ut i Aftonbladet om alla hot Anna fått. Javisst!

 11. […] hänvisar till Joshs ypperliga inlägg för att rättfärdiga att den här posten inte alls handlar om telekompaketet, ipred, acta, eller […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: