Skip to content

Samförstånd istället för pajkastning

Anna Troberg replikerar Katarina Lindberghs debattartikel i Aftonbladet, och hon gör det med den äran. Utan att be om ursäkt för saker som varken hon eller Piratpartiet är ansvariga talar hon tydligt om att både hon och Piratpartiet självklart tar avstånd från alla former av hot.

Jag har funderat lite mer över det där utspelet från Dick Harrisons sambo. Det är någonting i hela förfarandet som stör mig. Någonting som gnager och säger att det hela kunde ha skötts bättre, snyggare. Så här:

Istället för att själv skriva en debattartikel och gråta ut i Aftonbladet kunde Katarina Lindbergh (eller Dick Harrison) ha kontaktat någon ledande piratpartist, lämpligen Anna Troberg. De kunde därefter gemensamt ha skrivit en debattartikel och kraftfullt tagit avstånd från trakasserier och hot och på så sätt visat att bägge parter är överens om att det inte är en försvarbar metod.

En stor fördel med ett sådant förfarande hade varit att det visat på en önskan om fair play. Det är inte bara vår sida som skulle ha tjänat på det, det hade definitivt höjt Dick Harrisons status också. Att han och Anna Troberg inte är de såtaste vänner är liksom ingen hemlighet, och att då gemensamt mana till skärpning hade demonstrerat för mindre begåvade individer att ingen vill veta av några trakasserier, och att det går utmärkt att vara osams om en sak och ense om en annan. Att vi må gräla så att det slår gnistor, men hot och trakasserier ställer vi inte upp på. Det kunde ha blivit bra.

Nu blir istället Katarina Lindberghs debattinlägg en stor paj kastad åt vårt håll, något som på ett eller annat sätt måste bemötas, och så är skyttegravskriget igång igen. Det känns ärligt talat jävligt tråkigt, då det kändes som att vi äntligen försiktigt började klättra upp ur värnen och närma oss varandra för att diskutera sakfrågor.

För det är faktiskt det vi vill. Vi är flera som den senaste tiden försökt lyfta upp diskussionen på en värdigare nivå, och man får kämpa ganska hårt för att komma dit. Det går desto fortare för den som inte vill diskutera att stampa ner samtalet i dyn igen.

Det slog mig för övrigt att en anledning till att skyttegravskrig är så svåra att avsluta är att förhandlingsbordet alltid står mitt på slagfältet, i ingenmansland. Så väl där sitter man inte bara i fiendens skottlinje, utan även i sina vänners, som en ständig påminnelse att för stora eftergifter omedelbums innebär nackskott. Inte helt kreativa förutsättningar kanske…


Andra bloggar om: , , ,

Published inKulturPiratSamhälle

7 Comments

 1. Tor Tor

  ”De kunde därefter gemensamt ha skrivit en debattartikel och kraftfullt tagit avstånd från trakasserier och hot och på så sätt visat att bägge parter är överens om att det inte är en försvarbar metod.”

  Väldigt bra poäng måste jag säga.

 2. Josh du är så himla klok som vanligt!

 3. Grymt bra skrivet…som vanligt!

  ”En stor fördel med ett sådant förfarande hade varit att det visat på en önskan om fair play.”

  Absolut. Samtidigt måste man komma ihåg att fair play inte ens finns på kartan bland många av våra mest högljudda meningsmotståndare. Ta upphovsrättslobbyn exempelvis. Det stör mig något enormt att somliga inom piratrörelsen fortfarande tror att dessa människor går att nå med argument och saklig debatt. Upphovsrättslobbyn drivs inte av logik eller saklig argumentation. De drivs, precis som de de representerar (Sony/BMG, Universal etc), bara av pengar och bibehållna eller ökade vinster. Just upphovsrättslobbyn är ju dessutom så beskaffad att de mer än gärna medvetet och högst bedrägligt vinklar verkligheten så att den skall motsvara deras profitvision. Det är inte för ros skull som ex. Wadsteds firma MAQS har som devis:

  ”Our aim is clear and simple. To be the best at finding the solutions that help strengthen your business. Even if it means challenging the conventions of how a law firm should act.

  Upphovsrättslobbyn har också ett gigantiskt egenintresse av att jobba för ökad repressiv lagstiftning och ökad lagstiftning generellt. En givande tanke är att ha Wadsteds inkomster/livshållning med ex. Brokeps i bakhuvudet när ordet ”upphovsrätt” eller meningen ”att tjäna pengar på andras arbete” kommer på tal:

  http://www.pastan.nu/shopping/hej-konsument-peter-sunde-1.806128
  http://www.pastan.nu/shopping/hej-konsument-monique-wadsted-1.806102

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: