Skip to content

Orimliga krav på politisk korrekthet

Varför avkräver man av idrottare att alltid vara politiskt korrekta? Varför har man fått för sig att idrottare ska vara något slags moraliskt föredöme i allt de gör? Visst, om en känd person (filmstjärna, popikon eller världsmästare i vaffan) gör uttalanden som är helt uppåt väggarna så ska de givetvis kritiseras för detta. Jag menar absoluti inte att idrottare ska vara immuna mot kritik. Däremot tycker jag att man emellanåt går alldeles för långt i kraven på politisk korrekthet. Jag upplever det allt oftare som att det inte duger att idrottare inte har en åsikt alls, utan de måste tycka rätt.

Idag kan man i Aftonbladet läsa: ”Bajens stjärna emot Pridetåg på Facebook”. Det handlar om fotbollslagets mittback Igor Armas, och vinkeln går inte att ta miste på. Armas borde skämmas för detta! Aftonbladet skriver också att Armas ”hävdar” att det är ett misstag, och när man skriver att någon hävdar någonting så betyder det samtidigt ”…men det tror vi inte på!”.

Nu tror jag förvisso att Armas förklaring mycket väl kan stämma (”Jag förstår inte engelska eller svenska, och när folk ber mig att gå med i grupper så gör jag det.”) men vad spelar det egentligen för roll? Det finns faktiskt fler anledningar att tycka att Bajens tågande i Prideparaden är en dålig idé. Till exempel att man tycker att föreningen ska ägna sig åt idrott och inte politik. Eller att man bara själv är av åsikten att fotboll och politik inte hör ihop. Eller att man upplever det som lite hycklande. Att man inte vill se sitt lag i Prideparaden behöver inte betyda att man är homofob. Att politik och fotboll inte hör ihop såg nog alla som såg matchen mellan USA och Iran i fotbolls-VM (jag har desvärre glömt vilket VM det var) när varje spelare var så medveten om hur politiskt laddad matchen var att de knappt vågade tackla. Det var rörande och vackert på sitt sätt, och spelarna agerade föredömligt ur ett politiskt perspektiv, men som fotboll betraktat var det inte mycket att hänga i julgranen.

Dessutom måste väl fotbollsspelare såväl som andra ha rätt till sin åsikt, och den åsiktsfriheten innefattar faktiskt homofobi. Det är en demokratisk rättighet att vara både homofob och rasist och tycka att tjockisar är äckliga och att alla som inte tror på min gud kommer att brinna i helvetet och att alla som inte håller på mitt lag också kommer att brinna i helvetet, och så vidare. Vad man däremot inte får göra är att påskynda nedstigningen till helvetet för den man anser borde brinna. Man får inte heller göra jordelivet till ett helvete för dessa personer eller helt sonika tända eld på dem.

Vi ska inte ha någon tankepolis, och jag tycker inte att media ska agera tankepolis och i tid och otid hänga ut alla som är det minsta offentliga varje gång de ens råkar antyda något som faller utanför ramen för vad som är politiskt korrekt. Det leder nämligen till ett slags åsiktsförtryck där ingen vågar stå för vad de tycker. Det leder till ett slags majoritetens diktatur och är lika farligt som lagstiftad åsiktsinskränkning.

För övrigt undrar jag varför man slår ner så hårt på just idrottare. Varje gång det går ett stort mästerskap i ett land som anses dåligt (oftast med rätta naturligtvis) så kommer det krav på att idrottarna ska bojkotta evenemanget, men mellan mästerskapen är det ingen som ställer några krav på att företag ska sluta handla med samma land. Vilket tror ni gynnar regimen mest; att Ericsson inte vill bedriva någon verksamhet där – alls – eller att Carolina Klüft inte vill hoppa i landets sandlåda?

Är det för att idrottare är tacksamma offer? Jag misstänker det. Företagsledare är utbildade och slipade vad gäller kontakter med media, de har en armé av PR-tomtar som backar upp dem och, om det behövs, städar upp efter dem, de gör sig oåtkomliga. Fotbollsspelare däremot spelar fotboll. Det är vad de är utbildade till. Det betyder inte att de skulle vara dummare, bara att de inte har den erfarenhet som krävs. Vad ska man svara när det dyker upp en murvel precis efter träningen, när man står och pustar och svettas och plötsligt får en mikrofon under näsan?

Som så ofta får jag en känsla av att media nöjer sig med att samla billiga poäng. Nyheter som är billiga att producera och drar några läsare hellre än stora scoop. Jag säger inte att det är så, bara att det känns så.


Undrar vad den här killen tycker.
Bilden kommer från fabbio och är CC-licensierad.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inMediaSport

23 Comments

 1. Härlig bild.

  Dock tycker jag det är ganska naturligt att idrottsstjärnor förväntas hålla koll på vad som hoppar ur munnen på dem. De får bra betalt för att de är bra på att spela fotboll (eller något annat), men de är också förebilder för många personer och anses vara representanter för sina respektive klubbar/lag.

  Spelar man däremot vänsterback i Gärdsgårdens IF i division 5, så är det skit samma vad man tycker. Då har man ”samma” tyt av yttrandefrihet som alla andra.

  Markus ”LAKE” Berglund’s last blog post..Lugn och trevlig demonstration mot Stockholmsprogrammet

 2. Lake: Absolut, och det var väl ungefär det jag var inne på i första stycket? Och Gärdsgårdens IF eller Hammarby är samma sak för mig. Allsvenskan är en gärdsgårdsserie. ;)

 3. […] för Hammarby-supporters som inte vill att klubben ska medverka i Pride. Enligt Min Humla skriver bra om detta och kraven på politisk korrekthet. Välkommen till Psykbryt.com; en värld av arslande. Varför inte lägga in oss i din RSS-läsare […]

 4. Håller med. Graden av medvetenhet och koll på grodorna ur den egna munnen måste nog ställa mycket högre av fotbollsproffset som tjänar miljoner, än på div V-spelaren.

  Lite av samma resonemang som jag för mitt inlägg om hur hög (el låg) integritet man kan kräva i förhållande till hur mkt makt man har. Dvs integritet vs medborgarrätt.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/07/medborgarratt-vs-integritet-en-konflikt.html

  larserick’s last blog post..”Liberaldemokratisk” allians?

 5. […] Josh slår sitt långhåriga huvud på spiken (igen) när han påpekar att tjafset runt diverse fotbollsklubbars officiella deltagande i Prideparaden är minst sagt […]

 6. Axel Axel

  Nu tycker jag visserligen att Pridefestivalen är ett fånigt påhitt i allmänhet eftersom det essentially går emot det den strider för, men visst, fotbollsstjärnor ska väl få tycka vad de vill om det också.

 7. Förutom att det klingar falskt när någon vill stoppa idrottsutbyte men gärna idkar handel med landet i fråga, så har man som idrottsutövare sällan något reellt val – om man alls skall ägna sig åt elitidrott, vill säga. När exempelvis olympiska spelen förläggs till Kina, så kan inte några av deltagarna i protest åka till Stockholm och tävla i sina respektive grenar på distans. Antingen lämnar man värdlandets politiska förhållanden utanför diskussionen, eller så stannar man hemma och avbryter eventuellt sin idrottskarriär i förtid.

  Var de olympiska spelen skall gå av stapeln avgörs ju för övrigt redan sju år i förväg, när många av dess deltagare inte ens är myndiga, och de har givetvis inte heller något inflytande över valet av arrangörsland. – ”Kina om sju år, nej, då skippar jag idrottsgymnasiet och satsar på att bli limnolog i stället” – Är det faktorer som våra ungdomar skall förväntas ta hänsyn till i valet av utbildning?

  Gärna ”internationellt utbyte”, men bara under förutsättning att inget mindervärdigt land tillåts överglänsa vår stolta nation – jag tror det finns ett ord för det synsättet…

 8. Anders: Rätt bra sammanfattning. Blogge gjorde ju förresten en briljant postning i samband med Kina-OS där han steg för steg diskvalificerade alla utom Sverige. :)

 9. […] Josh använder sin vassa tunga för att peka på hyckleriet med politisk korrekthet som många offentliga personer (särskilt inom idrotten) tvingas dras med. […]

 10. Jag skulle gissa att du inte skrivit samma sak om klubben hetat ”Vi vill inte se negrer i vårt Hammarby IF”. Det är så förbannat tröttsamt att allt som har att göra med respekt för homosexuella reduceras till någon slags politisk korrekthet. Hammarbys och AIK:s beslut att gå med har naturligtvis att göra med de hatbrott som rapporterats i samband med fotbollsmatcher de senaste åren. Men märkligt nog är det aldrig politik när det hetsas mot bögar utan bara när någon försöker göra något åt detta.

 11. Nej, jag hade inte skrivit samma sak om klubben hetat så. Det hade jag å andra sidan inte gjort om klubben hetat ”Vi vill inte se bögar i vårt Hammarby IF” heller. Du blandar äpplen och päron. Jag HADE definitivt skrivit likadant om det i grunden gällde att föreningarna bestämt sig för att gå med i ett black power-tåg.

  Och jag förstår mycket väl varför man har fattat de beslut man har fattat i de respektive föreningarna, och syftet är ädelt, men det har inget att göra med det jag har skrivit om här ovan; att idrottare förväntas vara insatt och ha rätt åsikt i alla frågor. Äpplen och päron nu igen.

 12. Josh:
  Visserligen skriver du om spelaren, men du vänder dig ju också emot att klubbarnas politiska ställningstagande. En hel drös debattörer har gjort som du och fördömt det ”politiskt korrekta” med att delta i Pride. Det stör mig. För detta är inte första gången som dessa och andra fotbollsklubbar deltagit i politiska jippon. Det är faktiskt ganska vanligt. Exempelvis deltog Hammarby år 2004 i statens kampanj mot droger och alla spelare sprang runt med T-shirts från Mobilisering mot narkotika. Då hördes inte dessa upprörda röster om de stackars spelarna som tvingades vika sig för det politiskt korrekta. Den typen av invändningar dyker bara upp när det handlar om homofobi, rasism eller sexism. Att tvingas ta ställning mot förnedring är tydligen det mest förnedrande en heterosexuella man kan råka ut för.

  Men i sak har du rätt. Alla har rätt att tycka vad de vill. Själv skulle jag helst vilja att alla heterosexuella höll sig borta från Pride. Hela grejen med att vara queer går om intet när man tvingas umgås med en massa ”norms”. Det är liksom inte lika kul att ragga sex vid bajamajorna när Mona Sahlin tittar på.

 13. Besökaren Besökaren

  Christopher Arquette: det ät lika lätt att vara hemmablind i politik som i fotboll (där har vi en likhet, Josh!). Jag tror att väldigt många som intresserar sig för någon minoritetsåsikt/stil/sexualitet/… uppfattar det som att just de blir ovanligt dåligt behandlade.
  Men jag har väldigt stor förståelse för att det inte är ”lika kul att ragga sex vid bajamajorna när Mona Sahlin tittar på”. Vilken skräcktanke :)

 14. ”kul att ragga sex vid bajamajorna när Mona Sahlin tittar på”

  Säg inte det. Kanske det går att raga t om på Mona.

  Sen är man i smöret :D

  Joakim Andersson’s last blog post..Gud och jag

 15. Christopher Arquette: Jag tycker inte att jag har vänt mig mot klubbarnas politiska ställningstagande. Jag har argumenterat för vad deras fans skulle kunna ha för motiv, utöver ren homofobi, att vara emot Pride-deltagandet. For the record: Jag är inte det minsta upprörd över att föreningarna deltar i Pride, därför att jag bryr mig inte om det.

  Om jag nu prompt måste ha en åsikt så tycker jag att det är bra att föreningarna försöker göra något åt böghatet i sina supporterled, men jag är tveksam till att Pride-tågandet löser något. Jag hoppas verkligen att man jobbar både bredare och djupare med problemen än så.

  Apropå din önskan att heterosexuella håller sig borta från Pride: Jag har hört ganska många fler uttala såna önsningar. Börjar inte hela Pride-konceptet urvattnas av… tja, politisk korrekthet? :)

 16. Besökaren: Jag vet inte vad som är mest avtändande; bajamajor eller Mona Sahlin. ;)

 17. Marcus Marcus

  Jag ställer inga som helst krav på att idrottseliten skall inskränka sig avseende beteenden eller uttalanden utöver vad andra människor behöver. Att vara en förebild inom ett område medför inte att man måste vara en inom alla andra. I synnerhet inte inom de områden som är så flyktiga som politisk korrekthet.
  Om det nu går att vara fotbollsproffs trots att man har fastnat i någon slags pubertal drängmentalitet (figurativt, intet ont om handräckningshjälp!) så misstänker jag att det inte behöver förtigas, utan i allra värsta fall förklaras, för våra stackars lättimpregnerade uppväxande skaror.

 18. Hej, fin och stilren blogg du har :). Jag är med i en fototävling och hoppas att du vill hjälpa mig att rösta på min bild? Vore kanon isåfall :)http://svenskaspel.se/p4.aspx?pageid=823&image_id=4565

 19. Roger: Ska kolla tipset strax. Och det där med kontaktsidan verkar märkligt, det får jag kolla upp.

 20. Axel Axel

  Christopher Aqurette: Handlar Pride om att vara queer, eller om att promota hbt-personers rätt till likabehandling i samhället?

  Om det handlar om det första så förstår jag inte alls varför det ens är ett politiskt ställningstagande att gå dit, och handlar det om det senare så är det väl relativt motsägelsefullt att försöka hålla heterosexuella borta? Just saying.

 21. Jag tycker att Pridefestivalen borde läggas ner, den är en skam för Sverige liksom den har varit alla andra år. Men i år slog det alla rekord när både deltagare och arrangörer gjorde sig skyldiga till hets mot folkgrupp genom att helt öppet skandera hat mot heterosexuella och heterosexualitet genom budskapet att heteronormen stinker.
  Ikväll skrev jag själv ett inlägg om det hela, det heter ”Pridedeltagare skyldiga till hets mot folkgrupp”.

  Att ingen har anmält Årets Pridefestival för hets mot folkgrupp är helt ofattbart, för enligt svensk lag så innefattas sexuell läggning inom lagen om hets mot folkgrupp.

  //Karpstryparn

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: