Skip to content

Musiktortyr

Nej, det handlar inte om Radio Rix. Det handlar om Guantanamo. Uppgifter gör nu gällande att musik kan ha använts som tortyr förstärkt förhörsmetod, och en rad artister och upphovsmän kräver nu att få veta om deras musik har använts. Därför begär de ut en lista över vilka låtar som har spelats för fångarna. Jag gissar att deras respektive skivbolag också snart inkommer med samma begäran och vill ha betaaalt samt att Metallicas trumslagare Lars Ulrich personligen åker till Gitmo för att ilsket stå och skaka stängslet och kräva sina pengar.

Personligen vet jag inte vilket som skulle vara värst i sammanhanget: Att min musik använts till att plåga andra människor eller insikten om att min musik är så plågsamt dålig.

Tips till förhörsledarna på Guantanamo: Dr Bombay, Crazy Frog, Markoolio, Las Ketchup, Günther och Basshunter.


Andra bloggar om: , , ,

Published inMusikNotiserPirat

18 Comments

 1. Tigger Tigger

  När det gäller ljud tortyr, spelar det ingen roll vilket ljud som används, det kan vara din favorit musik, ändå kan den användas i tortyr ändamål.

  Det har mer att göra med att du inte kan påverka ljudnivå eller stänga av musiken när du vill, tänk dig din absoluta favorit sång, vars refräng spelas upp för dig om och om och om igen i 3 veckor utan uppehåll i 90-110 dB, medans du befinner dig inlåst i ett 3 gånger 3 meter stort rum, skulle inte du bli galen då? Trotts att musiken är ”bra” och till och med din favorit?

  Sen att viss musik gör en galen på 5 minuter istället för 3 veckor är en annan sak :P

 2. Jesper Jesper

  Lite OT, uschäkta, men jag behöver terapin kommentarsfältet kan ge mig.

  I strikt mening är det inte något bevis, men det är onekligen en stark indikation på att förstärkta förhörsmetoder inte funkar: I det Demokratiska Kampuchea blev man intagen för lite mer verkningsfulla förhör om man blev angiven av tre personer, men efter ett tag han man inte med att ta hand om alla gäster man fick, så då var man tvungen att höja kraven så att man inte blev omhändertagen förrän hela fem personer skvallrat.

  /Jesper

 3. Haha! Det där var det absolut första jag tänkte på! ”Vill de ha betaaalt?”, ”Skall skivbolagen stämma militären?” Vad säger det om oss? Har vi blivit iskalla cyniker?

  Anaïs’s last blog post..Skarp reaktion från La Quadrature du Net

 4. Japp, det där Tigger berör kan jag skriva under på. Efter att ha bott ihop med ett par musiknördar som visserligen delade min smak någorlunda, men visade lite mindre än önskvärd hänsyn till min önskan om tystnad då och då, så lyssnar jag över huvud taget inte på musik när jag kan låta bli numer. Mitt egna musikintresse är ordentligt nerpetat i skorna, kan man säga. Förbannat trist, men jag jobbar på det… :)

  Hanna’s last blog post..FRA igen, jag orkar inte…

 5. Anita Anita

  Alltså… det mest skrämmande är ju om upphovsmännen faktiskt reagerar mer på att musiken har använts utan royalty-inbetalningar än på att den har använts till tortyr. Såna här tillfällen är det svårt att ens bibehålla ett minimalt hopp om mänskligheten. En hyfsat vettig människa har väl hellre en hel drös som laddar ner musiken och njuter av den utan att man får ett öre för det, än får en miljon för att ha agerat tortyr-soundtrack. Men det är väl bara jag som är ekonomiskt naiv och allmänt osolidarisk.

  Som lämplig exportvara har vi ju annars Nanne Grönwall och hennes ”Håll om mig”. Jag kan ärligt säga att jag inte skulle ha hållit ut många minuter.

 6. Anita Anita

  Där får man för att man inte läste artikeln först… artisterna verkar (åtminstone officiellt) mer upprörda över tortyraspekten. Men det är väl bara en tidsfråga innan Universal & co kommer springande med dollartecken i ögonen.

  Inte dags att ge upp hoppet om mänskligheten riktigt än dock!

 7. Tigger och Hanna: Jo jag förstår också att det förhåller sig så, men som Tigger också antyder i sin kommentar så finns det musik som gör jobbet fortare än annan. Därav mitt tips till förhörsledarna. Allt i humanismens namn förstås, för ju fortare fångarna knäcks desto mindre behöver de lida. Ungefär som han som uppfann gilliotinen eftersom det åtminstone var schysstare än att få huvudet avhugget av ett fyllo med yxa. ;)

  Jesper: Helt ok OT eftersom det är intressant.

  Anaïs: Kan man bli annat än cynisk?

  Beelzebjörn och Buddy Jesus: När vi förespråkar dansbandsexport så menar vi att exportera själva dansbanden väl? I så fall; var skriver jag under?

  Anita: Du ska inte tro på allt du läser på bloggar. Det är bara särskriven sörja. Dubbelkolla alltid med kvällspressen. ;)

 8. smen smen

  Synnerligen problematiskt läge det där. Skadeståndsanspråken torde bli astronomiska. Finns ju inte en chans i helvetet att man vågar skicka hem någon från Gitmo heller, för skulle man råka skicka hem någon som sen publikt klargör att Metallicas senaste album inte bara är tveksam underhållning vid waterboarding, utan även socialt, så förstör man ju en hel marknad. Typiskt muslimska terrorister att lyssna in sig när de i själva verket bör sjunga ut.

 9. @Joshen:
  Bra idé…
  Vi kanske kan få in det i en motion till PP:s medlemsmöte?

  Motion #9281 om kultursanering och export av Lasse Stefanz till Guantanamo?

  Beelzebjörn’s last blog post..No one expects the Spanish Inquisition!

 10. Kristian Grönqvist Kristian Grönqvist

  All reklam är bra reklam, är det inte just det Konstfack lär ut…

 11. Ja, Crazy frog är definitivt min absoluta favoritplågmusik. När min son var liten fick han i ett Happy meal en liten grön manick (groda?) som upprepade gånger spelade just, ja, det går ju inte sjunga här, men den där Crazy frog låten som var så poppis för några år sedan. I deras begynnelse.

 12. ”Personligen vet jag inte vilket som skulle vara värst i sammanhanget: Att min musik använts till att plåga andra människor eller insikten om att min musik är så plågsamt dålig.”

  Du glömde – eller att jag inte får betalt för mitt arbete (för vilken gång i ordningen är ointressant). Hur ska man då uppmuntra oss kreativa människor att fortsätta skapa?

  ;)

  Stefan’s last blog post..Tarantella

 13. Jenny Jenny

  Om jag varit musiker skulle jag nog tagit illa upp… inte för att musiken var usel utan för att någon ens skulle komma på idén att använda musik som tortyr! Håller med dig om musiktipsen dock, musik som aldrig någonsin kommer få spelas här. :)

 14. Risken är att man skriver över eventuell viktig information, så när fången väl ger upp och vill lämna vittnesmål så kommer bara texten till Schnappi, das kleine Krokodil.

  Anino’s last blog post..1GOD1JESUS

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: