Skip to content

Valfail, jag menar, valpejl

Det är inte direkt någon hemlighet att min röst kommer att hamna hos Piratpartiet i höstens riksdagsval, men vilken kandidat ska jag lägga min röst på? Jag satt och funderade lite på det och insåg att det finns tre kriterier som är viktiga för mig som väljare; kandidatens ålder, bostadsort och taxerad inkomst 2008.

Jag vill att min kandidat ska vara i rätt ålder. Det är viktigt, för som alla vet säger åldern oerhört mycket om vad det är för en person. Typ trettiotre år vore lagom. Tillräckligt gammal för att ha hunnit samla på sig livserfarenhet, men tillräckligt ung för att kunna ta till sig nya perspektiv.

Var man bor är också väldigt karaktärsdanande och viktigt att veta. Jag vill inte ha en kandidat som bor i Stockholm för det har man ju sett i Norrlands Guld-reklamen hur ståkkålmare är. Men, jag vill inte rösta på nån bonnläpp, som i Norrlands Guld-reklamen, heller. Nej, helst vill jag ha en kandidat från lagom stor och opretentiös industristad i Södermanland.

Slutligen är det också viktigt vad min kandidat hade för taxerad inkomst 2008. Jag vill inte ha en kandidat med för låg inkomst för då kan han eller hon lockas att bli kriminell, men jag vill heller inte att min kandidat har för hög inkomst för då är hon eller han sannolikt kriminell. En hederlig taxerad inkomst runt trehundraåttiotusen verkar lagom.

Nå, efter att jag hade insett att det här är vad jag söker hos en riksdagskandidat måste jag så börja fundera hur tusan jag skulle kunna hitta en sådan. Piraterna bloggar så mycket om vad de tycker och vill göra och det är ärligt talat helt ointressant när allt jag vill veta är hur gammal du är, var du bor och vad du taxerade för inkomst 2008.

Men tack vare ett framgångsrikt samarbete och ett stycke god grävande journalistik signerat Sveriges Television och Sveriges Radio kan jag nu få veta exakt dessa uppgifter om Piratpartiets kandidater. Och inte nog med det – det visade sig att det finns en snubbe som passar exakt in på det jag söker. En… nu ska vi se… Johnny Olsson, från Södertälje.

Eftersom jag är en nyfiken natur så tyckte jag att det skulle vara lite intressant att få veta mer om vem den här Johnny Olsson är. Jag har ju i och för sig redan bestämt mig eftersom jag vet allt det viktiga om honom, men ändå – nyfiken. Så jag kickade igång mitt häftiga hackerprogram 1337h@xxor Pro, som i princip är en terminal med giftgröna bokstäver på svart bakgrund, och knattrade loss på tangenterna. Det fladdrade förbi häftiga bilder och zoomades in på Olssons hus, precis som på film, medan jag skrev osynliga kommandon. Det tog inte lång stund att hitta hans dator, som naturligtvis var lösenordsskyddad. Det är emellertid inget problem, för som alla vet så finns det alltid en bakdörr, och lösenordet är Geoff.

Väl inne i Olssons dator hittade jag en enkät han har fyllt i, så den kopierade jag. Jag tänkte att om det nu till äventyrs är någon som är intresserad av mer än de tre sakerna som spelar roll, så kan det ju vara intressant. Håll till godo.

Presentera dig själv:
Jag är född 1977 och uppväxt i Norduppland, vid Dalälvens norra strand. Via ett par turer fram och tillbaka mellan barndomens landsbygd och Gävle gjorde jag en kort mellanlandning i Stockholm innan jag bosatte mig i Södertälje. Där är jag sedan flera år sambo, kattägd och sedan ett år tillbaka också pappa.

Jag har ett stort musikintresse men är också mycket kräsen, och när jag lyssnar så lyssnar jag verkligen. Musik är inget jag har på i bakgrunden – sådant har man teven till. Riktigt bra musik avnjuts bäst med goda vänner och gott öl. Läser mycket och har alltid tyckt om, och varit bra på, att skriva. Jag har också ett stort hockeyintresse och följer med stor ångest både Brynäs här hemma och Buffalo Sabres i NHL. Det är på det hela taget självplågeri. Och så är jag såklart intresserad av teknologi. Inte hur den är uppbyggd, utan vad den kan användas till.

I vår kultur tycks vi identifiera oss mycket med vårt yrke, att döma av hur folk alla möjliga sammanhang presenterar sig med sin yrkestitel eller efterfrågar yrke vid mingeltillfällen. Jag har aldrig riktigt känt det behovet. Jag är den jag är oavsett vad jag för stunden gör för att ha tak över huvudet och mat på bordet. Men eftersom det är viktigt för många så kan jag berätta att jag sedan fyra år tillbaka är industriarbetare. Dessförinnan har jag bland annat sanerat kärnkraftverk, kört budbil och varit IT-pedagog.

Varför ska man rösta på dig?
För att jag inte bara tänker be om ditt förtroende nu. Jag tänker också förtjäna det sedan.

Vilka tre politiska frågor är de viktigaste för dig att driva?
Piratpartiet har tre grundpelare: Integritet, kultur och kunskap. Det sammanfattar det hela ganska bra. Jag vill ha ett samhälle som värnar individens frihet och integritet. Jag vill ha ett samhälle där kultur sprids och omfamnas eftersom kultur är kittet som håller ihop oss och som skapar förståelse och samhörighet. Jag vill ha ett samhälle som bejakar kunskap och baseras på fakta istället för fördomar.

Var någonstans skulle du placera dig själv på en politisk vänster – högerskala?
Ingenstans. Politik är inte tvådimensionellt. Frihetsideal finns på bägge sidor av staketet. Tyvärr gäller detsamma för rädslan och övervakningsivern.

Vem är din politiska förebild?
Rosa Parks. Jag tror aldrig att jag kommer att kunna sätta mig in i vilket enormt civilkurage som måste ha krävts för att vägra låta sig hunsas mer i ett samhälle där lagen föreskrev att hon skulle hunsas. Det finns mycket vi kan lära oss av Rosa Parks. Till exempel att människor faktiskt får nog, att korkade lagar ska ifrågasättas och att världen kan förändras bara någon sätter bollen i rullning.

Om du var aktiv i ett annat parti, vilket skulle det vara?
Det skulle jag inte.

Finns det en fråga där du ändrat ståndpunkt inom politiken?
Givetvis. Man ska alltid vara öppen för att ompröva sin ståndpunkt. Något annat är faktiskt bara dumt.

Om du får en riksdagsplats kan du då tänka dig att rösta emot ditt parti, i en för dig mycket viktig fråga?
Ja, i den händelse att partiet plötsligt navigerar bort från sina principer. Jag skulle också kunna rösta emot min partigrupp om den av någon anledning ville göra något annat än vad vi enats om som parti. Risken för något av detta är emellertid obefintlig. Vi kan inte, för att anknyta till ett slitet och misshandlat citat, ge upp frihet för att få säkerhet eftersom frihet är det vi kämpar för.

Bedriver du en personvalskampanj?
Det gör väl alla i någon utsträckning? Men min prioritering är: Sakfrågorna, partiet, jag. Självklart vill jag till riksdagen, men viktigare är att Piratpartiet tar plats i riksdagen, och allra viktigast är att våra frågor drivs i riksdagen.

Andra som piratkopierat valpejls enkät: Gabriel Sjölund, Anna Troberg, Jan Lindgren, Emil Isberg, Gun Svensson, Rickard Olsson.

Rosa Parks mottar Frihetsmedaljen av dåvarande president Bill Clinton.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inPiratPolitik

17 Comments

 1. lholmq42 lholmq42

  I Sverige finns traditionellt en höger-vänsterskala. Just nu består extremerna av V som är tre cm till vänster om absoluta mitten och Kd som är två centimeter till höger om absoluta mitten. Exakt mitt på finns övriga riksdagspartier travade på varandra med kalkerade åsikter och aktiv politik som man behöver mikroskop för att se skillnad på.

  Piratpartiet är varken höger eller vänster. Piratpartiet är UPP.

  Frågorna vi tacklar är betydligt större än vilken sorts knäckebröd som skall finnas i de kommunalanställdas personalmatsalar. Våra tre enkla frågor påverkar så mycket mer än schablonerna i riksdagen tror. De griper över praktisk skolpolitik (låt för fan inte kommersiella särintressen påverka utbildningen!) och säkerhetstjänstens arbete (vem fan tyckte att en hemlig militär men civil underrättelsetjänst skulle spionera på våra egna medborgare?!) till juridiska grundregler (ge fan i att tafsa på vår grundlag utan att fråga folket om lov!).

  När vi väl tar plats kommer ni att hitta oss på många fler ställen än ni väntat er, för våra få frågor täcker stora ytor. Ytor som de nuvarande makthavarna använder som lekpark. Det är dags att någon vuxen tar över och stoppar lekandet med våra liv. Det är dags att höja blicken från småtjafset om statyn över Tomas Ledin skall vara vänd västerut eller österut. Det är dags att ta de viktiga besluten i stället för att spilla tid på småtjafset.
  Dags att ta ett steg UPP.

 2. Önskar dig lycka till med valkampanjen, både den för partiet och för din kandidatur.

  Jag önskar dig även lycka till med att ta dig an de andra samhällsfrågorna utan att behöva hamna i ett höger/vänster-perspektiv. Det kommer inte att bli lätt…

  Man bör dock undvika att se sig som ett parti som står ”över” alla andra på den politiska skalan; dels för att det känns förmätet, men också därför att man som aktiv politiker har en värdegrund som alltid kan jämföras mot andras.

 3. Amanda Amanda

  Ja, han låter onekligen som en reko snubbe den där Johnny. ;)

 4. […] levererar när Valpejl fallerar | Anna Troberg om Valpejl försöker hindra mig från att svaraEnligt Min Humla » Valfail, jag menar, valpejl om Valpejl försöker hindra mig från att svaraJesper Berglund » Sidarkiv » Valpejl om […]

 5. […] Isberg (PP) Gun “Farmor Gun” Svensson (PP) Gabriel Sjölund (PP) Jan Lindgren (PP) Johnny Olsson (PP) Richard Olsson (PP) Anders S. Lindbäck (PP) ArrayArrayArrayArrayArrayArrayArrayAKPC_IDS += […]

 6. […] Under dygnen som följt har PP- och Fi-anhängare publicerat rader av kritiska inlägg. Gudrun Schyman (Fi) har publicerat ett öppet brev och Anna Troberg (PP) startat en motkampanj med kandidaters svar på enkäten de inte fick svara på. I Twitterflödet blev de kollegiala uppmuntringarna alltmer svårfunna, liksom användningen av Valpejldata. PP och Fi fick bloggstöd från riksdagsparti-kandidater. Hårda ord blandades med humor. […]

 7. Jenny Jenny

  Låter som en kandidat för mig. :)

 8. Satan betyder Åklagare Satan betyder Åklagare

  trehundraåttiotusen. Åfyfan. Man skulle ha blivit industriarbetare istället.

  • Fast den siffran är missvisande. Jag grubblade lite över hur fan jag kunde ha såpass hög inkomst det året. Det beror på att jag bytte arbetsgivare. Arbetsgivare 1 betalade ut lön med en månads eftersläp medan arbetsgivare 2 betalade ut innevarande månad. Således fick jag tretton månadslöner, plus en retroaktiv löneförhöjning, samt tog ut nästan all semester i pengar. Året efter bytte jag arbetsgivare igen och fick bara elva månadslöner så det jämnade ut sig. :)

 9. Hmmm… Länkarna går inte fram, ser jag.

  Manuell trackback då: http://outad.blogspot.com/2010/06/valpejl-iii-if-you-cant-join-them-beat.html

  Såhär i efterhand känns det nästan lite synd att SVT var så resonliga – det hade varit grymt att se bloggosfären svämma över med kandidatpresentationer i den här stilen.

  Jag suger för övrigt på att kommentera här, har jag upptäckt, trots att jag läser din blogg flitigt och uppskattar den.

 10. Tack för uppskattningen Björn. Vi suger alla på att kommentera nuförtiden. Mashups does that. :)

 11. […] När valpejl för någon vecka sedan lanserades offentligt hade man rättat till den stora brist man ursprungligen haft när sajten “smyglanserades” för att få feedback. Från början hade man nämligen valt att endast riksdagspartierna och SD skulle få vara med på sajten. Eller ja — samtliga riksdagskandidater fick vara med på sidan, men de övriga partiernas kandidater fick inte möjligheten att ha mer information än inkomst, ålder och lite annan intetsägande statistik. […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: