Virtuellt panoptikon

1785 designade den engelske juristen och filosofen Jeremy Bentham sin vision av ett kostnadseffektivt fängelse. Han kallade sin design panopticon; observera=opticon, alla=pan. Hans design byggde på en lika enkel som briljant idé – nämligen att om fångarna inte kan se sina bevakare vet de inte om de är bevakade eller inte, och måste således alltid anta att de är det. Färre kunde övervaka fler. Hypotetiskt behövdes ingen vakt alls.

Bentham förespråkade bland annat avkriminalisering av homosexualitet, jämställdhet mellan könen, yttrandefrihet, rätt till skilsmässa, avskaffande av slaveri och fysisk bestraffning (inklusive barnaga), liksom han var en föregångare till senare djurrättsaktivister. Jag betvivlar att Bentham hade blivit särskilt stolt över att det enda av hans idéer som tycks ha fått fäste hos dagens liberaler är hans fängelse; att förvandla hela det västerländska samhället till ett gigantiskt panoptikon. Vakttornen med de osynliga väktarna är utbytta mot kameror, register och filtrering av elektronisk korrespondens. Vi är alla övervakade överallt alltid, eller inte. Vi vet inte om det sitter någon vid en monitor i andra änden av kameran. Vi vet inte ens om kameran är inkopplad. Men vi måste alltid anta det.

Det här är vad FRA-debatten handlar om. Inte hur många kontrollinstanser som ska kopplas in i efterhand, inte vad FRA förväntas uppnå, utan det faktum att staten inte har i vår korrespondens att göra. Alls. Sten Tolgfors och Ingvar Åkesson brukar med jämna mellanrum berätta att vi inte har förstått, men det är de som inte har förstått. De förstår inte att vi inte vill leva i ett virtuellt panoptikon där allt vi gör ska godkännas av staten.

Tro nu inte att om vi bara stoppar FRA-lagen, eller konstruerar om den till något acceptabelt, så är allt frid och fröjd. Ånej. Marschen mot ett fullskaligt panoptikon som samhällsskick går vidare. En tele- och datalagringslag är på gång som kommer att tvinga operatörerna att lagra sina kunders uppgifter. Något som de för bara ett par år sedan skulle ha fått rejält med smisk på fingrarna för. Det kommer, bland annat, att innebära att våra mobiltelefoner blir statens spårhundar och att man, om man anser att behov finns, alltid kan gå tillbaka och ta reda på exakt var en viss person befann sig vid en given tidpunkt. Det talas om ett lagförslag som skulle kunna ge polisen rätt att ta över kontrollen över våra webkameror. Snacka om panoptikon! Och nyligen lade någon fram ett förslag om en ”civilkuragelag”, vilket inte är något annat än en angiverilag.

Detta har en dämpande effekt. Människor kommer att lägga sin energi på att försöka hålla sig under radarn. Och vad är det för fel på det då? Förutom att vi inte sitter i fängelse och därför inte ska behandlas som fångar? Ett samhälle där alla hukar sig och inte vågar utmana etablissemanget är ett samhälle som stannat. Kom ihåg att om ingen någonsin ifrågasatt lagstiftning och vågat utmana rådande idéer skulle homosexualitet fortfarande ha varit kriminellt, kvinnor skulle fortfarande inte ha haft rösträtt, rätt att skilja sig eller ta arbete. Dock skulle kvinnor i bättre bemedlade familjer ha haft avlastning i form av husslavar som skötte hushållsarbetet. Hustru- och barnmisshandel hade alltjämt varit lagligt och det skulle inte ha funnits något som hette djurplågeri eftersom det hade varit helt i sin ordning.

Det är faktiskt så enkelt att det är de som vågar utmana den rådande ordningen, de besvärliga, som för samhället framåt. Sådana som Jeremy Bentham.

It is vain to talk of the interest of the community, without understanding what is the interest of the individual.

– Jeremy Bentham

Blueprint av Benthams panoptikon. Bilden från The works of Jeremy Bentham vol. IV, 172-3, via wikipedia.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

32 reaktioner på ”Virtuellt panoptikon

 1. Panoptikonarkitekturen går igen bl.a. i Kronobergshäktets tårtbitsrastgård på polishustaket i Stockholm. Har jag hört berättas.

 2. ”var en viss person befann sig vid en given tidpunkt”

  Näej! Eller kopplar vi underförstått ihop det med t.ex kameraövervakning? Att ett visst abonnemang användes där just då, kunde jag tänka mig att säga. Inte person, inte mobiltelefon, inte när som helst… och så vidare.

  Och jo, jag vet att jag är petmostrig idag, men jag blir förvirrad och störd när saker inte stämmer. Särskilt när jag är trött, tror jag. Som nu.

  Jag grunnar fortfarande på allt det här med signalspaning och insamling av information i/om/kring kabeltrafiken och får inte riktigt ihop det hela. Undrar om det är någon som fattar något alls, eller om alla bara gissar…

  Mia*’s last blog post..City-Söder i steg

 3. Men annars skriver du som vanligt mycket bra! Jag gillar att du sätter saker i större, och emellanåt rätt oväntade, sammanhang och drar paralleller och gör liknelser och överhuvudtaget illustrerar principerna på ett bra sätt. Du är en av de bloggare som håller en egen stil/linje och gör det med bravur. Jag gillar både form (vad menar jag med det egentligen?) och språkdräkt.

  Mia*’s last blog post..City-Söder i steg

 4. Ett visst abonnemang ska det vara ja. Men när som helst kan det väl vara? Man behöver inte ringa till någon för att telefonen ska skicka ut signaler.

  Och tack. :)

 5. [Comment ID #48212 Will Be Quoted Here]

  Vad jag har förstått kan man se vilken cell (dvs ett område som täcks av en mobiltelefonimast) en telefon befinner sig i, och det går att kolla av närsomhelst. Mer exakt än så är det inte. Såvida det inte har myglats in GPS-sändare i alla moderna telefoner.

  Förutom att det är helt uppåt väggarna ur integritetssynvinkel undrar jag verkligen vad nyttan ska vara med ”mobilspårandet”. Tror de att brottslingar är för dumma för att lämna mobilen hemma när de ska ut och begå nidingsdåd? Eller hänger det ihop med angiverilagen? ”Hah, vi såg nog att du var i samma kvarter som den där personen som blev misshandlad, varför gjorde du ingenting?”

  Jag är inte förtjust i mobiltelefoner, eller i telefoner ö h t. Datalagringen kommer knappast att göra mig mer förtjust i dem. Min SE K300i börjar bli lite gammal och skruttig nu och jag kommer sannolikt inte att skaffa en ny. Jag överväger att bara sluta använda mobilen om [när] lagen träder i kraft. Jag tänker då fan inte frivilligt hjälpa staten att spåra mig.

  West’s last blog post..Samlingen växer

 6. Jo, men jag menar att om t.ex telefonen är avstängd så funkar det ju inte – ”given” tidpunkt tolkar jag som ”närhelst någon blir nyfiken”. :) Men det kan ju vara en felaktig tolkning förstås. Given, som i att någon nämner ett klockslag, typ.

  Mia*’s last blog post..City-Söder i steg

 7. West: Går det inte att triangulera sånt? Men det kanske inte kan göras i efterhand. Jag vet faktiskt inte. GPS-funktioner blir för övrigt allt vanligare i mobiltelefoner.

 8. Joshua_Tree: det är fullt möjligt att det går att triangulera positionen, ja. Jag är inte särskilt uppdaterad tydligen eftersom jag inte visste att GPS började bli vanligt i mobiltelefoner. :)

  West’s last blog post..Samlingen växer

 9. Vanligt var kanske att ta i, men det kommer mer och mer iaf. Och så kom jag just på: Var det inte nån site som klantade till det, typ Eniro, och släppte en tjänst som gjorde det möjligt att knappa in ett mobilnummer och ta reda på var den befann sig?

 10. josh: vet inte om eniro har gjort något men hittamobil.se är i alla fall beredda om det skulle bli lagligt att ta reda på sånt…

 11. FRA vill spana på grannfrun. Bästa stället att göra det, anser FRA, är genom badrummsfönstret. Visst, säger riksdagen, FRA får full tillgång till toaletten.
  – Men, säger befolkningen, vi vill kunna låsa om oss när vi bajsar.
  – Ni har inte försått nånting! Vi är inte intresserade av att titta på när ni bajsar, det är grannfrun vi är intresserade av! Har ni rent mjöl i påsen spelar det väl ingen roll om ni har sällskap på muggen …

 12. -> West & Joshua Tree
  Jodå, polisen brukar triangulera fram positionen på mobiltelefoner som man söker. Jag var själv med om en händelse där vi sökte efter en person som hotat ta livet av sig. Man lyckades visst ringa in telefonen inom en area av 200 meter. Historien fick ett lyckligt slut i det att han återfanns levande.

  I övrigt instämmer jag att detta var en intressant artikel. Det är alltid roligt att se exempel på att det tänkts fritt och vettigt redan i vår ädla forntid, även om jag i detta fall föredrar att applådera Jeremy Benthams liberalare strävan än principen för ”effektiv övervakning”.

  Peter Harold’s last blog post..5 minuter från tragedi

 13. Peter: Jag vill också applådera Benthams mer liberala strävan. Det var liksom lite av poängen med den här posten – att visa på vilka delar av Benthams tänkande vår ”liberala” regim BORDE sträva efter att följa. Personligen visste jag ingenting om Bentham förrän jag började läsa på om panopticon. Det är lite tragiskt.

 14. Läs om panspectron också :) Det är en nyare och mer accurate beskrivning av den övervakning vi numera har. Panopticon handlar primärt om visuell inspektion, panspectron är som namnet tyder inte begränsat till visuell inspektion. Total spectrum dominance är relaterat.

  Kram.

 15. Tack för tipset. Själv tycker jag iofs att panopticon är en bra pedagogisk liknelse och använder den därför, men ska kolla panspetron.

Kommentarer inaktiverade.