Skip to content

I

Imorgon kopplas kablarna in. Kablarna som upphäver en lång tradition av brevhemlighet. Kablarna som ger Sverige ett black room som nittonhundratalets kommunister och sextonhundratalets monarker bara kunnat drömma om.

Det finns som jag ser det två huvudsakliga skäl till att införa allmän övervakning. Det ena är att upptäcka och förhoppningsvis avstyra hot mot allmänheten och/eller rikets säkerhet. Det andra är för att hålla folket på mattan.

För att överhuvudtaget motivera skäl bör det finnas ett reellt hot. Till exempel krig, eller stor risk för krig, eller att man har låtit sina marinsoldater åka runt och pissa på folk världen över tills de tröttnar och bestämmer sig för att ge igen. Men något sådant hot finns inte mot Sverige, därför att det finns ingen anledning till att någon skulle vara så förbannad på oss.

För vad skulle det vara? Att Nerikes Allehanda publicerade de ökända Muhammedkarikatyrerna, eller att Lars Wijks ställde ut något telefonklotter som, enligt honom, föreställde Muhammed som rondellhund? Kom igen. Ett dussin skäggtomtar löste det själva genom att bränna en gröngul flagga som hade ungefär samma likhets grad med Sveriges flagga som Wijks klotter hade med något alls, och kanske stampade de ilsket sönder en kiwi också. Allt inför kameror, givetvis.

Nej, det hot som finns mot allmänheten är idag vår egen regim. Det motiverar i sin tur skäl två – att få folk att hålla sig på mattan. Det finns en ironisk twist här. Med sin övervakningsiver har regimen blivit ett hot mot allmänheten, och därför finns det i framtiden en reell risk för att allmänheten blir ett hot mot regimen (vilket i regimens ögon är detsamma som ett hot mot rikets säkerhet) och således motiverar införandet av FRA-lagen införandet av FRA-lagen. Hängde ni med?

För effekten av övervakningen blir att folk hukar sig. När man vet att Storebror kanske lyssnar blir man försiktig med vad man säger. Regimkritiken mildras. Opinionsbildningen avtar. Det är för att kunna konspirera mot makten, för att bibehålla en balans, som vi behöver kommunikationsfrihet! Utan rätten till förtrolig kommunikation hävdar jag att vi inte längre har demokrati.

Dessa två olika syften för allmän övervakning genomförs på två olika sätt. Om man vill fånga bad guys, som utgör hot mot allmänheten och riket, då vill man verka i det fördolda så att de inte vet att deras kommunikation snappas upp. Om syftet däremot är att hålla folk på mattan då vill man ju att de ska veta att de är övervakade. Fundera ett tag på det. Fundera på vilken av varianterna vi har.

Jag säger inte att regimen av ren ondhet och maktfullkomlighet medvetet skapat variant två. Fullt så desillusionerad är jag inte. Snarare kan det återigen finnas en ironisk twist här, i det att Sverige med en tradition av öppenhet förstör möjligheten för sitt underrättelseväsende att verka i det fördolda. Men oavsett orsak och syfte så är det variant två man har skapat. Man har öppet talat om att allt du gör och säger kan snappas upp av Storebror. Man har skapat ett panoptikon. Den enda effekt det kommer att ha är att vanliga hyggliga medborgare hukar sig och tystnar och misstror staten alltmer. Det kommer inget gott ur det, och historien ger oss ganska dystra indikationer på var den utvecklingen kommer att sluta. Skurkarna, däremot, kringgår systemet. Det gör de alltid. Ur det perspektivet hade det kanske varit lite mindre dåligt om FRA:s verksamhet att hade fortsatt vara oreglerad och olaglig.

Om bara några timmar är det jag aldrig någonsin trodde skulle kunna hända i Sverige ett faktum. Jag skäms över mitt land, men är stolt över att vara en del av en enorm tvärpolitisk motståndsrörelse. Jag kan se min son i ögonen och mig själv i spegeln imorgon också. Kan ni det, ni som tryckte på ja-knappen den 18:e juni 2008?


Vi är emot massavlyssning av svenska folket. Bilden är klippt ur en screenshot från StoppaFRAlagen.nu.

Nedräkningen:
V
IV
III
II
I


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

16 Comments

 1. Peter Ekman Peter Ekman

  En möjlig motståndstratgi är ”honey-pots”. Många producerar mycket som synes suspekt. Kommer aktivt öka sysselsättning på Lovön och Kungsholmen.

 2. […] Josh vänder och vrider på saken för att komma fram till det faktum att lagen införs i total brist på faktiska yttre eller inre hot mot rikets säkerhet, och att det därför måste finnas något annat skäl att vilja övervaka allt och alla: Med sin övervakningsiver har regimen blivit ett hot mot allmänheten, och därför finns det i framtiden en reell risk för att allmänheten blir ett hot mot regimen (vilket i regimens ögon är detsamma som ett hot mot rikets säkerhet) och således motiverar införandet av FRA-lagen införandet av FRA-lagen. Hängde ni med? […]

 3. Men ”framtidens makthavare kan komma att använda det med onda uppsåt” fungerar väl inte riktigt? Framtidens makthavare skulle ju lika gärna kunna själva införa massavlyssningen (även om inte dagens politiker gjorde det). Dessutom har vi en militär, trots att framtidens politiker kan använda den till vad de vill.

  Calandrella’s last blog post..Upprop: Telia – ta FRA-lagen till domstol

 4. Jag har väl inte sagt något om ”framtidens makthavare” i den här posten? För det första. För det andra – om en ond regim började införa övervakningslagar, skramla med vapen eller liknande så skulle reaktionerna bli oerhört starka. Nu lever de flesta i tron att staten är god och att den här regimen inte har onda uppsåt, och därför kommer de undan med det, och banar därför väg för kommande makthavare med dunklare agendor. Så jo, med tanke på hur man kokar grodor så är det ett legitimt argument.

 5. Dunex Dunex

  Jäkla meck att hitta bilden du länkar till, kan vi få en direkt url?

 6. Du har ju länken till stoppaFRAlagen.nu under bilden. Det jag har gjort är helt enkelt att göra en screenshot och klippa ur samlingen av FRA-motståndare som finns i högerkant på den siten. Vill du själv använda den så kan du högerklicka på bilden här ovan och välja ”kopiera bildadress” (eller vad det nu står i din webläsare). :)

 7. […] som bloggar om FRA: >Joshen, Joshen igen, Joshen igen, Oskar Swartz, Oskar Swartz igen, Emma Opassande, KNNN_N, Mina Moderata Karameller, Mark […]

 8. ”Det finns som jag ser det två huvudsakliga skäl till att införa allmän övervakning. Det ena är att upptäcka och förhoppningsvis avstyra hot mot allmänheten och/eller rikets säkerhet. Det andra är för att hålla folket på mattan.”

  Du glömde (det högst troliga) huvudskälet. De flesta verkar ha gjort det. Det är ”död åt FRA” in absurdum vart man än tittar. FRA är ett verktyg på samma sätt som Pontén är ett verktyg. Vi måste fråga oss vem som nyttjar verktygen och varför för att komma vidare. I den mån vi vill ta till oss svaren på de frågorna så bör sedan nya insatser riktas mot dessa kulissdemoner.

 9. Thomas: Fast nu känns det som att du läser mig riktigt krokigt. Det är klart att FRA är ett verktyg. Det är politikerna som stiftar lagar. Något annat har jag väl inte påstått? Däremot är det uppenbart så att FRA själva väldigt gärna vill ha den här lagen eftersom Åkesson varit ute och marknadsfört den och det är oroande i sig eftersom tjänstemän ska vara just verktyg.

 10. Norpan Norpan

  En annan intressant fråga är hur man värjer sig mot bevisplantering. Finns möjligheten att gå genvägen via att plocka upp en person via allmän avlyssning istället för via klassiskt polisarbete så kommer polisen naturligtvis att göra det. Det ger världens möjlighet för kriminella att slippa problem. Skriv vitt och brett i mail om senaste stöten uppkopplad mot grannens öppna Wlan och sopa i lung och ro igen spåren efter dig medans grannen svettas hos polisen med att förklara sig oskyldig.
  Även om polisen eller andra tidigare har avlyssnat olagligt så har de inte kunnat använda den informationen utan att hitta riktiga fysiska bevis som är betydligt svårare att fabricera eftersom information de fått olagligt inte riktigt passat sig i domstol. Nu är det fritt fram…

 11. @Josh: Min poäng var att det (troligtvis) viktigaste skälet till det som nu sker inte uppmärksammas. Man tenderar snöa in på integritetsspåret som iofs är viktigt men dessvärre bara är ett oundvikligt offer på vägen om man betraktar de (troligtvis) verkligt bakomliggande orsakerna.

  Vad Pontén inklusive dennes vedervärdiga och skrupelfria lobbypatrask till kollegor samt FRA-direktören anbelangar så skulle jag med nöje slå en liten stepp om de gjorde gemensam sak och förkortade sin jordavistelse högst radikalt. Där har vi alltså – i sedvanlig ordning – ingen åsiktsdiskrepans oss emellan.

 12. Du menade så ja. Jo, visst är det så att nånstans sitter det nån som tjänar på hela den här röran. Varför har du slutat skriva om sånt? :)

 13. Josh: Skriva…man vet aldrig vad framtiden har i sitt sköte. Har känt viss allmän leda under rätt lång tid nu men man ska aldrig säga aldrig.

  Men just i det här fallet så är det väl ett härvidlag dryga 2-årigt inlägg (säkert i en serie om 10 delar) som borde prånglas ut någon gång och som förhoppningsvis gör mer än snuddar vid den ”som tjänar på hela den här röran” och dess mekanismer.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: