Skip to content

III

Bara tre dagar återstår till dess att kablarna kopplas in. Kablarna som ska föra kopior av din och min kommunikation till Sveriges black room på Lovön.

Idag kommer nedräkningen att bestå i ett upprop. Det är en uppmaning till Telia att ta FRA-lagen till domstol. Även det ser visserligen mörkt ut då Johan Ronström fått svaret att Telia inte tar strid eftersom ”Telia är ett vanligt opolitiskt företag”. Det må så vara, och Telia ska självklart följa svensk lag, men det hindrar ju inte att man redan från början får lagen prövad så att man vet vad som gäller. Telia skulle ju till exempel grunda sig på att Europakonventionen numera gäller som svensk lag och vars artikel 8 bland annat säger:

Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.

Så kom igen nu, Telia! Ställ frågan vilken lag som gäller. Ta chansen att sluta vara gamla statliga, tröga, stelbenta monopol-Telia och bli kundvänliga, uppkäftiga, progressiva Telia istället!

Från och med den första december 2009 är Sverige en övervakad nation – det är då som FRA får tillgång till en stor del av vår Internet- och mobiltrafik.

Detta kommer att få ett antal konsekvenser. De mest påtagliga är att flera grundläggande rättigheter i praktiken kommer att sättas ur spel. En självklarhet som brevhemligheten kommer efter den första december 2009 inte att existera på Internet. Även andra grundlagsskyddade rättigheter som källskyddet är starkt hotat. Många organisationer har skarpt protesterat mot FRA-lagen, däribland Journalistförbundet och Advokatsamfundet. En majoritet av det svenska folket är emot FRAs avlyssning.

Flera juridiska experter uttrycker dessutom stor tveksamhet till om FRA-lagen är förenlig med Europakonventionen, dvs. den europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna. Sverige har förbundit sig att följa den konventionen och rimligtvis bör lagen alltså prövas i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna. Telia ansvarar idag för en majoritet av den trafik som FRA kommer att vilja avlyssna. Därför uppmanar vi Telia: ta FRA-lagen till domstol.

Vi som vill att Telia tar FRA-lagen till domstol (Facebook)

Axplock av bloggar som deltar i uppropet (remix från Opassande).

(tre), Upprop: Telia – ta FRA-lagen till domstol, OlofB, Aspiebloggen, Calandrella, Liberal och långsint, Annarkia, Solid block of Ise, pepstraktelser, Humblebee, Daniel och de små tomtarna, Osmidigt, Sossar mot storebror, Scaber Nestor.

Nedräkningen:
V
IV
III
II
I


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

15 Comments

 1. ’Feedproxy’…?
  *kikar närsynt på länken*
  Nu blev jag nyfiken.

  (Jag är en digital Cro Magnon ;))

  Såg telias svar hos Farmor gun, förresten.
  Fler än jag som tycker att det är ihåligt?
  Det är ju inte så att näringslivet historiskt dragit sig för att lobba mot lagar och politiska beslut – tvärtom. Det är tydligen inte fullt så intressant när det handlar om kundernas integritet.

  Beelzebjörn’s last blog post..(tre)

 2. Jag önskar att jag hade någon sorts hopp om att Telia av alla företag skulle stå upp för kundernas rättigheter. Men det har jag inte.

  Byta ut politikerna och riva upp lagen är den enda vägen. Tills dess — kryptering.

  Mikael Hedberg’s last blog post..Televerkets anda och FRA

 3. Beelze: Oops. Jag kopierade länken direkt från Google Reader. Om man har nån skum feedpryl så blir det sådär. Du ska få en riktig länk. :)

  Mikael: Jag tror att du har rätt, men ju fler håll lagen ansetts från desto bättre.

 4. […] skriver om uppropet för att Telia ska ta FRA-lagen till domstol. Jag tvivlar på att det kommer att ske. Men det är värt ett försök. Camilla Lindberg är skarp […]

 5. Mattias Mattias

  Jag kan förstå att det blir större genomslagskraft om alla riktar sina protester mot ett enstaka företag, men det behöver ju egentligen inte vara telia. Det blir väl samma resultat oavsett om det är ett mindre företag eller ett större som drar FRA inför domstol. Varför inte rikta sina protester mot bahnhof? De har ju pratat sig så varma om integritet. Om de menade något allvar med de så borde de ta strid mot FRA-lagen.

 6. […] frihet, Tieowbeijas, The Pheleroxian Blog, Mattias Bjärnemalm, Skivad Lime, OlofB, OlofB, OlofB, Enligt min Humla, Daniel och de små tomtanra, hannes2peer, Beelzebjörn, Christian Engström. Jag instämmer […]

 7. […] frihet, Tieowbeijas, The Pheleroxian Blog, Mattias Bjärnemalm, Skivad Lime, OlofB, OlofB, OlofB, Enligt min Humla, Daniel och de små tomtanra, hannes2peer, Beelzebjörn, Christian […]

 8. […] frihet, Tieowbeijas, The Pheleroxian Blog, Mattias Bjrnemalm, Skivad Lime, OlofB, OlofB, OlofB, Enligt min Humla, Daniel och de sm tomtarna, hannes2peer, Beelzebjrn Läs även andra bloggares åsikter om FRA, […]

 9. […] frihet, Tieowbeijas, The Pheleroxian Blog, Mattias Bjärnemalm, Skivad Lime, OlofB, OlofB, OlofB, Enligt min Humla, Daniel och de små tomtanra, hannes2peer, Beelzebjörn, Christian […]

 10. […] frihet, Tieowbeijas, The Pheleroxian Blog, Mattias Bjrnemalm, Skivad Lime, OlofB, OlofB, OlofB, Enligt min Humla, Daniel och de sm tomtarna, hannes2peer, Beelzebjrn Läs även andra bloggares åsikter om FRA, […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: