Skip to content

Ny FRA-skandal under uppsegling

Ny Teknik rapporterar att FRA kan ha spanat på svenskar via Baltikum. Edit: Även DN har tagit upp tråden.

I början av 90-talet inledde nämligen FRA ett underrättelsesamarbete med flera stater i Baltikum. Svenska underrättelsetjänsten var med och byggde upp signalspaningsorgan där.

Stora trafikmängder eller rådata från signalspaning i kabel – alltså obearbetad digital trafik – sänds enligt uppgift till FRA i Sverige.

Den söks sedan igenom här hemma i jakt på försvarsunderrättelser som FRA kan ha intresse av. På så sätt kan FRA ha samlat uppgifter om svenskarna, som man sedan lämnat vidare, sannolikt till Säpo.

Det här är vad jag och flera med mig har varnat för kan hända, i framtiden. Att EU upprättar en gigantisk avlyssningsapparat där de enskilda staterna visserligen inte avlyssnar sina egna medborgare, men väl alla andras, och därefter kopierar man över informationen till varandra så att Sverige får uppgifter om svenskar via de övriga EU-länderna, och vice versa. Men, att döma av Ny Tekniks artikel förekommer det redan.

Det här stärker ytterligare kravet på en sanningskommission. FRA:s förehavanden måste granskas, och innan man med säkerhet kan slå fast att FRA faktiskt inte har brutit mot lagen får det absolut inte kopplas in några kablar som ger dem tillgång till allas vår digitala trafik! Dessutom bör det, om uppdraget slutligen läggs på FRA, specificeras att civil trafik inte ska avlyssnas. Detta för att förhindra det som påstås ha förekommit mellan Sverige och Baltikum, och som vi fruktar kommer att förekomma inom EU.

Ingvar Åkesson brukar säga ”lita på oss” fast i lite andra ordalag. I helvete heller! Om Ingvar verkligen vill att vi ska lita på honom föreslår jag att han bjuder in en oberoende kommission för att granska hans myndighet och lägger alla kort på bordet. Inga hemligstämplar, inget fiffel. För den som har rent mjöl i påsen har ju inget att dölja, eller hur

Idag sammanträder diverse riksdagsledamöter samt utomstående debattörer med Alice Åström (v) för att vässa hötjugorna, eller åtminstone sina argument. Piratpartiet representeras av Rick Falkvinge, Christian Engström och Anna Troberg. Kör hårt!

Och Centerpartiet tillsammans med CenterUppropet, Stureplanscentern, Stockholmscentern och CUF inbjuder till hearing på fredag. Själv jobbar jag natten mot fredag och kommer inte att kunna infinna mig som åhörare, men det vore ju bra om en och annan utomstående passade på att infinna sig när Centern nu bjuder in och spelar med öppna kort. Hultin erbjuder sig att agera ombud om man vill ställa frågor. Vi som inte är på plats kan se det hela på SVT24 med två dagars fördröjning, vilket i IT-tid räknat är en halv evighet.

Så det händer en del, det gör det. FRA-frågan lever i allra högsta grad. Men en uppmaning till alla kritiker på olika håll: Tappa inte fokus! Vid det här laget har det uppkommit så många olika spår och sidodiskussioner att vi själva riskerar att blanda bort korten.

Förresten har Bahnhof lanserat tjänsten FRADAR – en addon till Firefox som ska larma om man riskerar att avlyssnas genom att analysera trafikmönster och rapportera om anslutningen passerar utländska noder. Bahnhof fortsätter att gå i spets vad gäller att värna sina kunders integritet. Därför ska jag ta mig i kragen och kolla upp om Bahnhof kan leverera till oss med samma hastighet som vi har idag.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

20 Comments

 1. cnab cnab

  Om Sverige som rättsstat hade fungerat med grundlagarna och undertecknade internationella konventioner om mänskliga fri- och rättigheter som grund, så hade idag ett antal ansvariga – från statsråd till FRA-anställda – varit ställda inför rätta för sina handlingar och sitt agerande. Detta tillvägagångssätt är vad jag förstår NORM i en rättsstat – men tydligen inte i Sverige. Som enligt min uppfattning därför är en ett land med grava störningar både som rättsstat och demokrati. Fast det sannolika är nog att jag totalt missuppfattat läget …

 2. […] Enligt min Humla sammanfattar det så bra: Det här är vad jag och flera med mig har varnat för kan hända, i framtiden. Att EU upprättar en gigantisk avlyssningsapparat där de enskilda staterna visserligen inte avlyssnar sina egna medborgare, men väl alla andras, och därefter kopierar man över informationen till varandra så att Sverige får uppgifter om svenskar via de övriga EU-länderna, och vice versa. Men, att döma av Ny Tekniks artikel förekommer det redan. Det här stärker ytterligare kravet på en sanningskommission. FRA:s förehavanden måste granskas, och innan man med säkerhet kan slå fast att FRA faktiskt inte har brutit mot lagen får det absolut inte kopplas in några kablar som ger dem tillgång till allas vår digitala trafik! Dessutom bör det, om uppdraget slutligen läggs på FRA, specificeras att civil trafik inte ska avlyssnas. Detta för att förhindra det som påstås ha förekommit mellan Sverige och Baltikum, och som vi fruktar kommer att förekomma inom EU. […]

 3. FRA har redan lyssnat på oss via baltstaterna…

  NyTeknik publicerade idag en intressant artikel som berättar om att FRA – Försvarets Radioanstalt – förmodligen sysslat med avlyssning av kabeltrafiken redan mellan åren 1994-2002; FRA:s metoder granskas efter ny avlyssningsskandal. Det är med and…

 4. Du menar om Bahnhof överhuvudtaget kan leverera till er. Jag kräver inte ens samma höga hastighet – spelar ingen roll för det går bara inte. Enligt deras webbplats, dårå, men den borde man väl kunna lita på, tycker jag. Och som jag väl skrev till din sambo härförleden – låt mig höra vad du kommer fram till!

  Mia*’s last blog post..Hälsouppföljning

 5. […] att ifrågasättas allt mer i takt med att allt fler uppgifter kring FRA:s arbetsmetoder ifrågasätts. Enligt uppgifter till tidningen, Ny Teknik, skall FRA kan ha spanat på svenskar via avlyssning […]

 6. […] att ifrågasättas allt mer i takt med att allt fler uppgifter kring FRA:s arbetsmetoder ifrågasätts. Enligt uppgifter till tidningen, Ny Teknik, skall FRA kan ha spanat på svenskar via avlyssning […]

 7. Rikard Rikard

  Som om inte balthistorien var nog, så berättade Aktuellt i onsdag kväll om hur det i slutet på propositionen om en förändrad krishanteringsmyndighet, så kom det med ett direktiv om att FRA ska hantera signalskyddet (kryptering mm) av våra myndigheter och statliga företag, bl a alla landets länsstyrelser, alla polismyndigheter, alla landsting, luftfartsverket, Telia, tullen, Skatteverket, alla lokala Säpo-enheter, kustbevakningen, vägverket, ekobrottsmyndigheten och Svenska kraftnät.

  Det betyder i klartext (pun intended) att FRA besitter nycklarna för kryptering av de känsliga uppgifter som hanteras av ovanstående. Med i listan är som sagt ”alla landsting” och ”alla polismyndigheter”. Dra era slutsatser själva vad FRA kan ställa till med, med den informationen. Att man dessutom kommer kontrollera krypteringen av ministrarnas avlyssningssäkra(!) telefoner ger dem ju dessutom en del makt över regeringen om man säger så. Dra för all del era slutsatser av det med.

 8. [Comment ID #48535 Will Be Quoted Here]

  Jag såg det inslaget jag med. Snacka om att lägga alla ägg i samma korg!

 9. Rikard
  ….ett direktiv om att FRA ska hantera signalskyddet (kryptering mm) av våra myndigheter och statliga företag, bl a alla landets länsstyrelser, alla polismyndigheter, alla landsting, luftfartsverket, Telia, tullen, Skatteverket, alla lokala Säpo-enheter, kustbevakningen, vägverket, ekobrottsmyndigheten och Svenska kraftnät.

  Det här kan med andra ord inte sluta bra.

  Har regeringen aldrig hört talas om något som heter konsekvensanalys av nya lagar?

  Och sedan alla ansvariga politiker och ministrar som säger att svensken har missuppfattat om h*n tror att det kommer att ske avlyssningar av svenska medborgare:

  Då kommer den hösgt naturliga följdfrågan som ingen av dem svarat på:
  Vad finns det för åtgärder för att försäkra om detta?

  Och ingen av dem har svarat på om FRA kommer att skanna hotmail-domänen. hotmail.com är ingen svensk domän, men brukas av hundratusentals svenska medborgare. varendaste dag.

  enkla z’s last blog post..Integritetsrapport: Vecka 35 – Fick idén från Letterman och Oprah

 10. I gårdagens postning spekulerade jag om skådespelaren Claes Malmbergs problem med att resa in i USA hade något att göra med den mellanstatliga informationshandeln som sker utom medborgarnas kontroll.

  Informationsutbytet är uppenbarligen systematiskt. Och det är – med tanke på vilka exempel som kommer fram – oerhört omfattande. Enligt min mening har övervakningen (i FRA:s regi) av medborgarna gått för långt, redan utan reglerad signalspaning i svensk kabel.

  Det är dags att kartlägag det nätverk som spionerar på svenska och utländska medborgare. När vi vet hur detta nätverk fungerar, vilka som ligger bakom det och hur informationen används, kan medborgarna få rätt förutsättningar att bestämma om denna verksamhet skall fortsätta eller inte.

  Peter Harold’s last blog post..FRA kopplat till “Lill-Snoppen”?

 11. Z: Uppenbarligen har de inte hört talas om det nej. Odenberg, Tomhylsan och Åkesson pratar hela tiden om syften, men struntar högaktningsfullt i konsekvensen.

  Peter: Just så.

 12. Rikard Rikard

  När jag ändå håller på, och mer on topic denna gång, så vill jag påminna om det som varnades för i Fokus redan 13/6 angående utbytet av underrättelser mellan FRA och utlandet:

  Om Säpo vill utreda terrormisstankar och ber om FRA:s hjälp med signalspaning ska denna godkännas av Försvarets underrättelsenämnd, FUN, som får regeringens uppdrag att utöva tillsyn över signalspaningen.

  Men om FUN säger nej kan Säpo ändå få uppgifter bakvägen. Så här kan det gå till: FRA har rätt att inleda egen spaning för att »följa förändringar i signalmiljön« och »utveckla teknik och metodik«. Denna spaning måste motiveras inför FUN. Uppgifterna kan sedan lagras i trafikdatabaser som enligt personuppgiftslagen får sparas i tre år. Ur databaserna kan sociogram över enskildas trafikmönster skapas.

  FRA får rätt att »etablera och upprätthålla samarbete i underrättelsefrågor med andra länder och internationella organisationer«. Detta gäller också resultatet av egna spaningar, vars resultat kan bytas med andra länder. Brittiska underrättelsetjänsten kan få de uppgifter Säpo i Sverige inte fick tillstånd att skaffa.

  Det skulle vara intressant att höra detta diskuteras av jurister från bägge lägren. Dock kan en sådan diskussion, mellan FRA-positiva jurister och FRA-kritiska jurister, aldrig bli balanserad, eftersom nu en organisation med över 700 000 jurister som medlemmar ställt sig på kritikernas sida. Kritikerna är helt enkelt överväldigande fler än förespråkarna.

  Jag håller dock öppet för att Europas över 700 000 jurister har missuppfattat FRA-lagen ;-)

 13. [Comment ID #48558 Will Be Quoted Here]

  You’ve got mail.

 14. Audi A3 Sportback 2.0T Quattro Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

  Debatt på SVT1 NU kl 22.00 torsdag 28/8

  Debatt om FRA-lagen.

  Missa inte att rösta i frågan som redovisas i slutet av programmet:

  http://svt.se/debatt

  ”Stödjer du FRA-lagen?”

 15. drf drf

  Hur har det gått med ditt undersökande kring att bli kund hos oss? :)

  drf’s last blog post..FRAdar

 16. Illa. Jag tänkte faktiskt slå dig en signal och fråga, men det ser mörkt ut.

 17. drf drf

  Ni har inte Zitius/OpenNet-fiber intryckt i fastigheten förmodar jag? :/

  drf’s last blog post..FRAdar

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: