Skip to content

Rimligt?

Innan regimen drev igenom privatpolislagen Ipred var vi många som varnade för att man öppnade för godtyckliga bötesbelopp och ren utpressning. Då var vi, som vanligt, foliehattar. Regimen svarade ungefär att ”vi litar på att branschen sköter sig” och att det bara handlar om att komma åt de stora uppladdarna och likande. Häpnadsväckande naivt. När vi har hävdat att det inte är rättssäkert har man ryckt på axlarna.

Nå, idag rapporteras om en kvinna i USA som dömts till böter på två miljoner dollar för att fildelat tjugofyra låtar. Tidigare har de som anklagats valt att betala förlikningsbelopp på några tusen istället för att gå till domstol, men den här kvinnan har vägrat eftersom hon anser att hon är oskyldig. Ja, jag vet att det var i USA och inte här, men upphovsrättsindustrin är global. Det finns ingen anledning att tro att aggressiviteten kommer att vara lägre här.

Verkar det vara ett rimligt vite? Är någon som spridit tjugofyra låtar en ”stor uppladdare”? Vem vågar vägra förlikning efter det här? Vem vågar hävda sin oskuld? Verkar det rättssäkert?

Det här är de här människor ni givit fria händer att agera polis, Ask. Det är de här människorna du har valt att lita på. Tack ska du ha.

Uppdatering: Hultin skriver mer och bättre om det. Liksom honom känner jag mig idag mycket nöjd över att jag bojkottar skivindustrin.


Andra bloggar om: ,

Published inKulturPiratPolitik

13 Comments

 1. Svensk Frihetskämpe Svensk Frihetskämpe

  Skämmande, och hur hittade de på den fantasi-summan?

 2. Michael Michael

  80000 dollar per låt, eller 5000 dollar vid förlikning. Ren och skär utpressning är vad det är. Betala oss den lägre summan med en gång, eller riskera att tvingas betala flera hundra ggr mer. Pengar som personen i fråga antagligen aldrig skulle se en skymt av.

 3. Odin Odin

  Hallo

  Det hjälper inte at klaga. Däremot finns det saker som kan hjälpa:

  – Politiskt motstånd mot IPRED med mål att det snarast rivs upp !

  – Politiskt arbete för en ändrad upphovsrätt som tillåter icke-kommersiell upp+nedladdning

  De båda sakerna sköts bl.a. av Piratpartiet.

  Men det räcker inte. Under tiden skördar IPRED offer. För dem behövs det

  – Ett ställe dit de kan vända sig för stöd och hjälp utan att behöva skämmas. En slags ”IPRED-jour” som kan ge moraliskt, juridiskt och kanske även ekonomiskt stöd, t.ex. skramla bössa åt de drabbade.

  – En IPRED-försäkring som man kan teckna (avgiftsbelagd)

  En slags IPRED-jour befinner sig i uppbyggnad. Den borde lova offren frivillig tystnad – annars kommer de inte.

  Där skulle man kunna slåm sina kloka huvuden ihop och planera ”motåtgärder” som t.ex.

  – Den omvända skampålen = ett ställe där krav- och utpressningsbrev publiceras med offrens namn borttagna men med utpressarnas namn kvar.

  – Ett ställe där bojkottupprop mot dessa utpressare publiceras och samordnas.

  – Ett ställe där protestlistor mot dessa maffiametoder samordnas och skickas till alla inblandade som ägnar sig åt utpressnings- och indrivningsverksamhet.

  Sålänge var och en sitter för sig isolerad framför skärmen är vi precis så sårbara som motståndarna vill ha oss, trots våra goda argument i själva sakfrågan.

  MVH

  Odin
  En ANNAN upphovsrätt är möjlig !

 4. PeJ PeJ

  En intressant jämförelse från en amerikansk blogg:

  Today, the music recording companies obtained a jury verdict in the amount of $1.9 million today against a woman who illegally downloaded 24 songs. That’s $80,000 for each $.99 song she jacked.

  When Exxon caused $507 million in actual damages to Alaska as a result of the Valdez oil spill, a jury tacked on $5 billion in punitive damages; that is a penalty of 10 times the actual damages caused by the spill. No need to worry if your corporation, however. The Supreme Court rode to Exxon’s rescue and trimmed the punitive damages to $507 million; limiting the punitive damages to a 1-to-1 ratio with actual damages.

  —-

  Egen betraktelse.
  Hon skall betala 80.000 gånger vad varje låt kostar. För att hon skulle vara enskilt ansvarig för att ladda upp 80.000*24 låtar till andra personer skulle hon med en hastighet på 1Mbit upp behöva konstant ladda upp dessa 24 låtar i 711 dagar. Nästan två år…

  Gratulerar till tillökningen :)

 5. Bengt Bengt

  Instämmer… Jag tycker också det känns bra att JAG bojkottar skivindustrin. (Dvs de bolagen som är inblandade i det här eländet)

 6. Robban Robban

  #Odin#
  Att klaga tycker jag är vår rättighet?
  Vad betyder annars vår demokrati om vi inte får klaga på dess beslut/politik?

  Vi kan inte räkna med att PP ska rätta till alla fulheter som försigår.
  Precis lika lite som vi kunnat hoppats att det blir sol ikväll.

  Skulle själv säga att en ”Ipred försäkring” eller vad du än vill kalla det vore ”en tumme upp” för fortsatt statlig kontroll och minskad öppenhet vad gäller statliga fördrag.

  Men vad vet jag, är ju bara en röstberättigad så det är väl strunt samma?

  Mvh Robban

 7. Jenny Jenny

  Ja det är fullkomligt vansinngt. Hela skiten. Hur de fått siffrorna att gå ihop i USA vet ingen men att det kommer bli samma soppa är ju självklart. Idioti föder idioti.

 8. Axel Axel

  Dags för naiva svenskarna att vakna upp nu…

 9. Nisse J Nisse J

  Innan Ipred köpte jag film / musik för i snitt 1000:- per månad. Jag tankade en del tvserier och om jag orkade se igenom mer än typ 1 – 2 avsnitt och tyckte jag att de var bra så köpte jag dem. Nu sen Ipreds införande har jag blivit tjurig och istället för att använda min snitt-tusenlapp per månad i nyinköp så jag jag lagt ner 10:- på att hyra en film under denna period. Hejja Ipred! :). Blir väl en snittbesparing på 12-15000:- år som jag istället kan använda till vettigare saker.

 10. […] miljoner kronor för att ha fildelat tjugofyra låtar. Det är, som många konstaterat, orimligt. Faktum är att det är alldeles för […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: