Skip to content

Kriget om framtiden rasar vidare

Jag drabbas allt oftare av känslan att inte hänga med. Att det händer för mycket. Att varje gång jag tar strid och är upptagen med att fäktas passar en hel fiendearmé på att smita bakom min rygg. Att jag slåss mot väderkvarnar.

Lyckligtvis står jag inte ensam utan är uppbackad av en armé som håller flankerna, täpper till hålen i frontlinjen och genomför offensiva räder. Jag är därför tryggt förvissad om att ha ryggen fri. Det är skönt att veta.

Även om jag ibland önskar att jag hade tagit det blå pillret så har tiden som soldat i frihetens armé varit givande, och jag tror att mina kamrater har överseende för att jag under en period backat bak från frontlinjen för att slicka såren. Jag drabbades väl av stridsutmattning och gjorde som Francis i Plutonen; högg mig själv i låret för att komma bort från stridszonen.

Nåväl. Här är ett axplock av slag under den senaste tiden som jag önskar att jag hade varit mer delaktig i.

Sagor från Livbåten och Scaber Nestor: Warner har stulit Edwyn Collins musik. Här pratar vi stulit på riktigt. Inte kopierat, stulit. Och trots att man kan tro att det borde vara ganska enkelt att reda ut (för upphovsrättslagstiftningen är ju så bra!), ett så kallat open and shut case, så inser Collins att verkligheten inte ser ut så. Den som har flest advokater vinner. Därför åker man dit hårt om man är en fattig student som fildelar, men kommer undan om man är ett stort skivbolag. Noterbart är att Collins själv inte har några problem med att folk fildelar hans musik, så en uppmaning här: Fildela gärna Edwyn Collins musik, men om du funderar på att köpa en skiva, kolla extra noga att det inte står Warner någonstans på den för då är risken stor att du stödjer en kriminell verksamhet. Undrar om inte det borde räknas som häleri förresten. Man köper ju stöldgods.

Fyra pirater på DN Debatt: Privatlivet är hotat, och det gäller sannerligen inte bara på nätet. Vi har vetat det länge och många av oss har också gnisslat lite tänder åt att ”Piratpartiet bara handlar om fildelning, eller möjligen ”bara” om Internet”. Nu har vi dock äntligen gått ut och givit konkreta exempel som handlar om din fysiska person. Det var på tiden, som Calle konstaterar.

Rick Falkvinge ger ett koncist exempel på att censuren redan är här och undrar retoriskt vilket slags internet vi vill ha. Ett ocensurerat, tack. Faktum är att Internet aldrig hade blivit vad det är om det inte hade varit fritt. Lek med tanken att Internet redan från början hade varit nedlusat av censur, upphovsrättskrångel och patenttvister. Tänk om Internet hade sett ut som en amerikansk låda där all information drunknar i logotyper och upplysningar om på vems nåd en viss sträng kod används. Någon som känner sig manad att utveckla den tanken? Själv tror jag inte att Internet någonsin hade lämnat startgroparna på de premisserna eftersom alla inblandade hållit hårt i sin bit och undrat hur de skulle få betaaalt.

Avrundningsvis: På lördag är det en demonstration mot Lex Orwell. Igen. Det går fortfarande att sänka skiten. Allt som krävs är att fyra riksdagsledamöter från Alliansen har civilkurage nog att rösta med oppositionens motion att skjuta grisen och servera den på julbordet istället för att sminka den. Eller att åtta dito går till omröstningen men avstår rösta. Eller en kombination. På lördag markerar vi vår närvaro. Och vi är antingen med er eller mot er, det är upp till er. Oavsett vad som händer kommer vi inte att glömma, var så säkra.

Och det här är bara det senaste dygnet, och långt ifrån allt. Så här ser verkligheten ut. Ett blått piller, någon?


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant?

Published inKulturPiratPolitikSamhälle

11 Comments

 1. Du tillhör ju själv de där som titt som tätt skriver så att man ryser av välbehag…

  Allt gött!

 2. Daniel A Daniel A

  Jag kom helt opåtvingat att komma att tänka på Björn Afzelius låt Don Quijote. Den handlar på sätt och vis om detta.

  I den låten frågar han sig om han verkligen slåss mot det rätta eller om det bara är väderkvarnar han slåss mot.

  Men jag har alltid sett den låten som att han må kanske slåss mot väderkvarnar, men han slåss i alla fall. Och det är mer än man kan säga om de flesta.

  Du slåss för det du tycker är rätt, och det är mer än vad många gör. Skit sedan i om det är väderkvarnar eller inte.

  /D

 3. Inflikas bör att vi kan strunta i alla demonstrationer på hemmaplan om Lissabonfördraget går igenom. Då stiftas lagarna i EU och Sverige har 2,7 procent av rösterna i EU-parlamenetet.

  Skriv därför på denna petition och vidarebefordra till alla ni känner!

  Juggen’s last blog post..Så fördummade är svenskarna

 4. Anita Anita

  Wow… för en gångs skull fanns det faktiskt en åsikt i det länkade materialet som jag inte höll med om! Nu vet jag inte hur jag ska hämta mig från chocken riktigt…

  Grejen är att jag har varit inne i sjukvårdssvängen alldeles för mycket för att inte se nyttan med permanenta journaler och journalöverföring. Ett tag var jag till och med allvarligt irriterad över att jag var tvungen att lämna skriftligt tillstånd varje gång jag skulle föras över mellan olika vårdinrättningar. Nu är ju situationen i och för sig lite annorlunda idag, eftersom de kränkningar av den personliga integriteten som sanktionerats på sistone även skapat nya användningsområden för information inhämtad på traditionellt sätt… men nej, att sjukvården begär legitimation är något jag har svårt att uppröras över.

  Men mycket intressant läsning i övrigt, särskilt röran med Edwyn Collins var ju så bisarr att den hade varit rolig om inte alltihopa var så tragiskt.

 5. Jag inser också nyttan med journaler och så, men jag tycker absolut att diskussionen behöver komma upp. Jag ser artikeln mer som ett sätt att provocera igång en diskussionen än som ett färdigt förslag, om du förstår hur jag menar.

 6. Anita Anita

  Japp, då är vi nog inne på samma linje. :)

 7. Att slåss mot Väderkvarnar jo…
  Håller verkligen med dig om att man ofta storknar av allt elände. Det är på så många fronter som allt är på väg att gå åt skogen. Och det är svårt att bestämma sig för om man ska bli arg eller ledsen. Och i korta stunder önskar man att man tagit det blå pillret. Men idag vill jag inte lägga ned svärdet för att glo på teve-tre-skval. Det röda pillret är bittert, men ack så ljuvt.
  Bitter Sweet Symphony: http://www.youtube.com/watch?v=kJmcTpggknk

  Väderkvarnen’s last blog post..HADOPI mon amour

 8. […] GunNSMMotpolHAXSwartzKlambergLAKEFredrikssonLeo ErlandssonJoshenLäs även andra bloggares åsikter om FRA, Integritet, Politik, Medborgarrörelsem, Demonstration, […]

 9. […] GunNSMMotpolHAXSwartzKlambergLAKEFredrikssonLeo ErlandssonJoshenLäs även andra bloggares åsikter om FRA, Integritet, Politik, Medborgarrörelsem, Demonstration, […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: